20130111

Behöver (S) partiprogram?...


I skuggan av diskussionerna kring centerns program så är det relativt tyst kring Socialdemokraternas programförslag. Ett program som är bra mycket viktigare för Sverige än Centerns. Ett program som kan och bör vara grunden för en regeringsförklaring efter valet 2014. Det kommer aldrig Centerns program bli…

         I den skuggan så har det växt frågan om att skjuta på beslutet. Dels är det Stockholm som utryckt detta och idag kan vi också se Fredrik Jansson i en ledare i samma ärende. Jag skriver i text som publiceras hos Michael Granstedt.

          ”Det är tyst och vi kan se hur det är få yttrande som kommit in i den remissomgång som varit ute. Ett skäl är nog att det inte finns en tradition att opponera sig mot det som kommer fram uppifrån. Sakta så är det en kulturförändring på gång och jag hoppas att den tar fart och att jag kan få vara en del av den.  […]. Att finna en form där vi har ett ständigt samtal om den politiska utvecklingen och inte bara tar den när nya program ska antas.”

           För om inte det liggande förslaget väcker större intresse för partimedlemmarna så tror inte jag tiden kommer väcka större engagemang för det liggande förslaget. Måste där ge Centern en poäng då de tog ut svängarna så ingen medlem lämnades oberörd. Sedan om det var så klokt är en annan fråga där jag anser att det skadar mer än gör nytta.

          Det viktiga för mig är inte själva programmet utan resan. Jag vill se en ständig resa i politisk utveckling och inte bara korta resor med långa uppehåll. Vi kan se att omvärlden snabbt förflyttar sig och det innebär inte att ett program kan vara förevigt. Värderingarna som partiet vilar på är dock tidlösa. Den fråga som kan ställas är dock om ett parti som inte har ett tydligt program blir styrlöst? Tvärtom om det görs rätt. Idag kan ett gammalt program hindra den nödvändiga utvecklingen och en ledning som vi justera politiken för att den ska passa utifrån hur världen utvecklas kan hindras om de måste hålla fast vid gamla punkter. Så min slutsats är att långa program som i detaljer styr ett parti över lång tid framåt är gårdagen. Ett program bör mer handla om visioner och riktlinjer utan att låsa fast de verksamma att utveckla samhället. Det är ingen lätt uppgift och det kräver att det finns ett stort förtroende mellan ledning och medlemmar och att man litar på att partiledningen besitter den kompetens och fingertoppskänsla att tolka värderingarna och föra om dem till praktisk politik.

         Men partier kommer ta förslaget med ett par mindre justeringar och så lunkar det på ännu ett par år och möjligen vinner vi valet 2014 mest beroende på att den andra sidan inte klarar sin hemläxa och väljarna ändå finner en stabilitet i den socialdemokratiska ledningen. Men det är inte att gå framåt utan att bara skjuta upp det nödvändiga att i att finna nya former för hur vi ska hantera politiken i en allt mer förändlig värld. Där de mesta rör på sig från kapital till individer.

Ge gärna en kommentar på detta!

Mer på NetRoots för progressiva bloggare. Den socialdemokratiska programkommissionens blogg och Politometern med en samling med politiska bloggar. IntressantLäs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,