20130112

Måla köksluckor eller bygga välfärden?...


Idag så inspirerar Lena Andersson i DN mig till ett inlägg. Det handlar om att lämna vunna segrar bakom sig och att man inte kan uppfinna hjulet flera gånger. Ett allt för vanligt recept i politiken oavsett partifärg.

           Det Lena Andersson skriver som fångar mig och samtidigt pekar på både Centern som Socialdemokraternas problem ” Har ett samhälle genomlevt och fullbordat kampen för rösträtt blir kampen efter det med nödvändighet en annan, samma uppsättning positioner men annat innehåll. Det som är gjort är gjort. Har man sett en film som förändrade hela ens utblick måste man söka något annat nästa gång för att nå samma effekt, objektet självt är inte längre detsamma inför medvetandet. Den en gång omvälvande erfarenheten finns nu med i skeendet som avgör vad som senare kan ge samma kraft. Så även på samhällsnivå.”. Där är vi. Socialdemokraterna har, med bland annat Centern, byggt upp det samhälle som vi idag ser.

          Men visst finns det sprickor som kan tätas men vi närmar oss ett läge där det är dags att inse att det är nu som vi behöver börja byta för de gamla är uttjänt. Det är då som de nya idéerna måste till. Vi bygger inte med samma material som förr. Vår standard har ökat och vi ställer allt högre krav på komfort och miljö än tidigare. Det är inte säkert att vår hantverkare klarar av det nya utan kan det vara så att nya måste till? Men var finner man dem och vad söker vi? Mycket av mina tankar går tillbaka till förra sommaren då vi skulle bygga om köket.

            Vi tog ut en hantverkare som gjorde en skiss på hur vi kunde få det nya köket och han såg lösningar som vi inte trodde var möjliga och visade på material och vitvaror som vi inte tidigare visste om. Utan den hjälpen hade vi kört fast i gamla spår och ett kök utan vare sig funktion eller kvalité hade skådat dagens ljus. Men vidare så när de satte tigersågen i det gamla visade det säg att det läckte och ett litet arbete visade sig behövas göra om från grunden. Bokstavligt! Utan att så ha bestämt det så var hela golvet upprivet och man grävde ur och fyllde på nytt. Man skapade ett helt nytt kök från grunden endast väggarna var kvar. Men nu står vi är och är så nöjda. Vi har moderna maskiner, praktiska lösningar och ett nytt värmesystem som sänker våra elkostnader och samtidigt värnar miljön. Vi var inte fast i det nostalgiska utan vågade ta till oss det nya, även om lite var under tvång… Typ vattenläcka… Men det är fortfarande ett kök. Men det har bättre funktion och har gjort att vi klarar vardagen lättare och köket ger mer glädje. Samtidigt så har vi sänkt våra kostnader. Någonstans måste vi finna den lösningen för samhällsbygget också. Bättre funktion till en bättre ekonomi.

          Jag frågar mig om inte samhället lite är på samma linje som vårt kök. Är det så att vi kan fortsätta med de där små justeringarna, måla om skåpsluckorna eller är det så att vi behöver ta ett större tag? Fortfarande är det ett välfärdssamhälle vi talar om men hur ser lösningarna ut i det som tryggar alla individer i samhället? Hur ska grunden formuleras så att den klarar framtida påfrestningar? Vi har nog väggar kvar som ändå ger en form av begräsningar så att vi inte kan sväva ut hur långt som helst. Så när det socialdemokratiska programmet skrivs, är frågan om det skrivs utifrån nybygge eller att vi målar om köksluckorna?...

          Det blev idag en fortsättning på gårdagensfunderingar kring det program som Socialdemokraterna ska anta i Göteborg om allt går som planerat….

Media mm: Svd Brännpunkt, SvD.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare. Den socialdemokratiska programkommissionens blogg och Politometern med en samling med politiska bloggar. IntressantLäs även andra bloggares åsikter om ,