20130108

Centern: Partiprogram alá subsidiaritetsprincipen [UPPDATERAT, igen...]


Ibland väljer man vägen genom öknen,
 utan att man för del delen kommer rätt...

Noterar att det inte är så lätt att skriva partiprogram... Inte om det gäller Centern och det inte finns en känsla för vart partiet står. Sedan tidigare så har Stureplanscentern utmärkt sig i partiet med sitt nyliberala sinnelag. Ett sinnelag som inte stämmer överens med resten av partiet.

         Kan idag ta del av att Centern i Östergötland gör sitt eget program. Intressant och vi får se vad de bär. Ser man på centertanken att man ska arbeta med subsidiaritetsprincipen så är det kanske en tanke med att alla distrikt skriver sina egna program. Men frågan är om det kan enas om en gemensam linje i riksdagen? Alternativet är att de stannar vid kommun- och regionnivå och lämnar riksdagen därhän. Kanske blir det så oavsett vad Centern vill..

          När det gäller partiledningens ställning verkar det skakigt. Även om jag lokalt kan läsa att de stödjer den sittande ledningen men vad ska man annars skriva. Vi kunde i julhelgen läsa att man inte i Centern byter ledare ofta utan att man låter Sossarna vara ensamma om det. Men ska det jämföras så är frågan om inte Annie Lööf kommer leda Centern ditt som Juholt höll på att leda (S)? Inget annat lika.

         Var Centern kommer landa med sitt program vet vi inte men att det förslag som nu ligger ska gå igenom verkar inte troligt. Om så är fallet kommer splittringen att vara stor och personligen så är det lika med den raka vägen ur riksdagen. För programmet är inte bara dåligt ur ett samhällsperspektiv utan också från ett ”vinna val” perspektiv.

        Ska man se något positivt i programförslaget är det att man tagit ut svängarna och på det tänjt på politiken. Om man sedan får ta ett par steg tillbaka så är det ändå framåt. Men kanske framåt som leder bakåt rent politiskt. Tja man kan väll kosta på sig att säga att det är ett litet TJOHOO idet i alla fall… 

[UPPDATERAT]
      Noterar att även Annie Lööfs eget distrikt inte ställer upp på programförslaget utan ställer sig bakom förslaget som kommer från Östergötland. Att ett partis programgrupp lämnar fram ett så dåligt förankrat förslag är inte bra. Ser vidare att vice ordförande Anders W Jonsson inte heller ställer sig bakom ett antal av de punkter som presenterats. Allt mer ser det ut som förslaget kommer falla och att bondecentern gör ett sista ryck med att försöka behålla ett parti som vi känner igen. Om det kommer räcka för att rädda dem kvar i riksdagen är osäkert. Vi får med spänning följa detta och se hur Per Ankersjö kommer agera i frågan.

[UPPDATERAT, igen...]
Kunde göra en ny postning om alla som tar avstånd från Centerns programförslag men väljer att fylla på här. Nu är det Anna-Karin Hatt som öppet protesterar gentemot programmet. Det är förvånande att programgruppen lyckas vara så otajmade att det inte verkar få något stöd i partiledningen. Med tanke på de siffror som Expressen idag visar för Lööf är det frågande om hon står bakom programmet.  Rent politiskt så tror jag hon gör det men frågan är om hon kommer kunna göra det utåt. Vi vet att hon tillsammans med Federley har varit drivande på den skarpa högersväng som Centern tagit och som leder ur riksdagen...

Mer på NetRoots för progressiva bloggare. Den socialdemokratiska programkommissionens blogg och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om politiksamhälle,kultur,personligt,Vimmerby