20130103

Moderat misslyckande stavas jobben...


Jobba, Jobba, Jobba… Ja så är det politiska mantrat och Moderaterna uppfann så lägligt arbetslinjen (om man ska tro deras egen historia) 2006 och med det så vann man val. PÅ ett sätt rättvist då Socialdemokraterna trodde jobben kom av sig själv utan större statliga ansträngningar. Det visade sig vara fel och nu står vi på samma punkt om inte en sämre till och med.

           Idag presenterar DN(Inte på webben) på ett förtjänstfullt sätt hur den moderatstyrda regeringens jobbpolitik har fungerat. Och betyget måste kort och gott vara att den inte har fungerat. Vi har en högre arbetslöshet än när regeringen tillträde och det trots att jobben var och är huvudfrågan för regeringen. DN går idag igenom de åtgärder som regeringen satt in och i grunden så verkar inget ha fungerat. Det är en räcka med nederlag som måste röra om det i regeringskansliet och det är inget som kan förklaras med sämre konjunktur.

         Det som ekar illa är moderatledaren Fredrik Reinfeldt som kommenterar det hela med att vi gått in i kunskapssamhället och arbetskraften inte är skolad för de nya jobben. Han har rätt men ser man på politiken som de inför så finns det inget samband. Utan det är mer av ett kunskapsförakt i den breda massan som lyser igenom. Det är den moderata ideologin som inte kan döljas utan syns här. Vi vet hur moderaterna genom tiderna varit emot utbyggnaden av högskolorna runt om i landet och velat fokusera på de gamla klassiska lärosätena och begränsa antalet platser.

         Vidare så är det mindre pengar till gymnasiet, mindre platser till vuxenutbildningen. Få satsningar på utbildning överhuvudtaget. Det satsningar som sker känns mer som kosmetisk karaktär.

          Men finns det ett alternativ i svensk politik? Tja jag kan inte svara ärligt ja på den frågan. Visst finns det något mer satsningar på utbildning i den socialdemokratiska politiken men inte en helhet som kommer leda till full sysselsättning. Fortfarande så finns det brister.

         Det är nu 2013 och det är ett år närmare valet. Ett år närmare som kommer göra att det politiska arbetet kommer ta fart med att ta fram propagandan som ska leda partier, koalitioner till valseger i september 2014. Men frågan är om jobben kommer vara aktuella eller om det endast kommer bli vackra fraser som ska vinna röster. Jag anser att det borde bli en blocköverskridande bred satsning på jobben. En som tar sikte på den enskilde arbetslöse och inte den enskilde väljaren. Och ja, det är skillnad.  En satsning som sätter kunskapen i centrum och som söker fram de åtgärder som gör den arbetslöse anställningsbar och som ger företagen möjligheterna att konkurrera på världsmarknaden.

Media mm: Ab, SvD, DN,
Mer på NetRoots för progressiva bloggare. Den socialdemokratiska programkommissionens blogg och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om politiksamhälle,kultur,personligt,Vimmerby