20130104

Socialdemokraterna, ett allt för nostalgiskt parti...


En mycket uppfriskande text finner jag idag i Aftonbladet. Det är Eva Franchell som skriver en ledare med rubriken ” Nu tar vi en paus från Olof Palme” Det är så sant som det är sagt.

              Ska erkänna att jag inte än sett dokumentären om Palme då jag varit på semester men kan även innan den sändes känna att det fanns en idyllisk ton i den tiden. Visst tillhörde 50- fram till 80-talet en av Socialdemokraternas stora tider. Svunna tider som är just historia. Landet, världen, människan är inte detsamma nu och med det så kan vi inte komma med samma lösningar på dagens problem som vi gjorde går. Ibland kan man undra om tiden sprungit ifrån Socialdemokraterna? Märk att jag inte skriver socialdemokratin då idéerna fortfarande är bärande om allas lika värde, rättvisa och solidaritet. Men kommer det socialdemokratiska arbetarepartiet att vara den som genomför socialdemokratins idéer i framtiden eller blir det något annat parti som kommer? Jag kan inte se något idag och inte heller imorgon. För mig känns det naturligt att det fortfarande är SAP som kommer driva de socialdemokratiska värderingarna vidare och med de som grund utveckla samhället.

           Som de som följer bloggen vet är jag i dagsläget sökande i politiken. Inte i parti, inte i värderingar utan i lösningar de nya idéerna om hur vi kommer vidare i samhällsbygget. Har en blind tro på att det fortfarande finns mycket att göra kring folkrörelsen och det engagemang som finns runt om bland människor. Tror att de statliga ingreppens tid är förbi. I alla fall när det gäller det stora. Reformerna bör mer inrikta sig på frigöra den enskilde. Men det är inte det nyliberala där staten och det gemensamma lämnar in kortet. Det är den socialdemokratiska där vi genom kollektivet stärker den enskilde individen. Men det gäller även för den enskilde att ställa upp i gemenskapen för att den ska kunna ta del av friheten. Jag tror att det är en väg så vi gemensamt bygger vidare på samhället.

Mer på NetRoots för progressiva bloggare. Den socialdemokratiska programkommissionens blogg och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om politiksamhälle,kultur,personligt,Vimmerby