20130226

Dödsruna över #Maramö


En dödsruna över Maramö… Visst kan det låta makabert men frågan är om inte dessa dagar var början på slutet för Alliansen och att Maramö inte blev nystarten, utan en sjuklings sista resa… 

Tja visst fick de media med sig till Maramö. Men frågan är vad minnet kommer bli. På Expressen TV hör vi en djupt besviken KG Bergström som är tveksam till att åka på fler Allians jippon. Ett bestående ord förutom spektakel och jippo är KORV. Ett konvent, ett antal arbetsgrupper, igen. En gemensam resa, kommunikationsplan och slutligen ett gemensamt valmanifest… Aktiviteter som kommer stärka moderaterna och sänka de små som kommer drunkna i det stora partiet…

Inför valet 2010 så tillsatte de 10-11 arbetsgrupper när de fyra ledarna träffades i Varberg. Rent politiskt så verkar det inte ha givit framgång då denna mandatperiod har varit ett lysande exempel på att styra utan politik.

Nu blir en 5 grupper under ledning av statsråd med representanter för de fyra partierna.
Första gruppen handlar om ”Jobben och ekonomin” och leds av Anders Borg sedan följer ”Kunskapslandet Sverige” under ledning av Maria Arnholm. ”Hållbar utveckling” med Lena Ek. ”Sverige håller samman” under ledning av Maria Larsson och sedan får Beatrice Ask avsluta med en ”Tryggare vardag för alla”. Är det så att Anders Borg med sin arbetsgrupp tar ett fäste om ordförandeskapet i moderaterna? För ekonomi och arbete gör att de andra kommer komma i skymundan och att moderaterna tar den viktigaste frågan för Alliansen. För på pressträffen var det tydligt att jobben och ekonomin är det som kommer avgöra valet. Med den uppdelningen som nu sket så är det moderaterna som kommer styra den debatten och utspelen. 

Med halverat antal arbetsgrupper kommer det innebära halverad politik? Men vänta nu… Om denna period varit politisk tom vad innebär då en halvering av ingenting?

Vidare så kommer de göra en resa runt om i landet för att lyssna på folks oro… Kan känna det märkligt då de styrt i 6 år och oron till stor del beror på konsekvenser av den förda politiken. Vidare så borde samtliga partier ha lokala partiorganisationer som borde kunna skicka signaler kring folks oro. Samtidigt, smaka på orden ”folks oro”

Allt detta ska sedan bakas ner till ett valmanifest som presenteras i augusti 2014 ett par månader efter det gemensamma konventet blir lite märkligt. För vad ska de då göra på konventet eller som Johan Westerholm kallar det korventet vet vi inte. Le i kameror och grilla korv?

En bild som slår mig är att det inte känns som om de styrt i 6 år. De ska ut och se hur landet ser ut. Hur folk har det. Det finns en trötthet och mötet i Maramö har inte tagit bort detta. Det känns som de tre herrarna av plit mer än av entusiasm rest till Småland. För mig är det framtagna konceptet inget att jubla över. En modell som varje parti gör inför ett val antingen man är ensam eller i grupp. Med en spänst har de under dessa två dagar försökt gjuta mod i medlemmar och sympatisörer som följt spektaklet om att det inte finns alternativ till den sittande Alliansen. Men är det så att man vill vinna på att det inte finns motstånd framför sin egna förträfflighet? För mig är det en märklig prioritering. Så mötet i Maramö blev inget annat än början på Alliansens golgata vandring som kommer sluta i september 2014 (Men Jesus uppstod på tredje dagen så räkna inte ut allt än, även om Jesus känns trovärdigare än Alliansen nu...)

När det gäller medias hantering överlåter jag det åt Paul Ronge som skriver på SVTdebatt om det.

Mer på NetRoots för progressiva bloggare. Den socialdemokratiska programkommissionens blogg och Politometern med en samling med politiska bloggar. IntressantLäs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,