20130212

SD och Avpixlat och avundsjuka?...


När vi tystade Sverigedemokraterna så kom de in i riksdagen. Nu försöker Åsa Linderborg göra detsamma med Avpixlat. En sida som enligt henne har 250 000 läsare. Vem tystar vem? Vi måste inse att det främlingsfientliga i sina olika kostymer är här. De hörs, de tystas inte med vår munkavle. De tystas när vi ställer dem till svars på vad de vill. När vi skalar av martyrskostymen och visar deras bara hud... 

Allt grundar sig i att Publicistklubben under ledning av Stina Dabrowski valt att bjuda in en representant för Avpixlat. Utgången är den senaste tidens debatt om #näthat. Ett hat som många gånger tar sitt ursprung i sidor som har en beröring kring Sverigedemokraterna, direkt eller indirekt.  I dessa forum göder man näthatet och föder nya hatare. Även om de redaktionella texter som produceras inte går över gränsen så kan man i den se grunden som föder näthatet. Det är skickligt men inte smakligt. Vidare så förs inget arbete, på dessa sidor, med att hålla kommentatorsfälten rena från näthat. Allt med argument om att man inte styr till allas egnas ansvar och att mycket är på skämt.

Att då bjuda in detta forum till Publicistklubben är enligt mig riktig bra. För var kommer deras ställningstagande kunna prövas och granskas om inte där. Där Sveriges ledande publicister och journalister samlas. Just där kan man hoppas få de frågeställningar som man på andra arenor inte vill. Samtidigt så är det så att om en nätbaserat forum har 250 000 läsare går det inte att negligera som en viktig opinionsbildande del av det politiska Sverige. Att sidan dessutom har kopplingar till ett riksdagsparti som kommer få närmare 15 procent i valet 2014 gör inte frågan mindre intressant.

Har börjat kolla på House of cards och kan där konstatera hur den gamla chefredaktören  får sparken för att han inte ser den nya medierna komma och hävdar med en dåres envishet att nätet är en fluga (likt vissa gamla ministrar). Avpixlat och likande sidor är här för att stanna och kommer blomma upp både från höger och vänster. Vissa må vi gilla då de stödjer eller underblåser våra egna politiska agendor medan andra vi ogilla. Men de kommer finnas och vi måste lära oss handskas med dem. Modell isolering alá Åsa Linderborg är dock inte en framkomlig väg.

Vidare så måste man gratulera Sverigedemokraterna som har sidor likt Avpixlat som är dem behjälpliga med att föra fram deras politik. Tror att andra partier är avundsjuka över detta. Socialdemokraterna har sitt Netroots men känner att det börjar tappa och inte är lika på som det en gång varit. På Allianssidan finns inte ens ett embryo som jag kan skåda till något (finns mest ett antal krascher).

Så nu har debatten varit på PK och jag har inte sett den men vill med detta inlägg markera att tycker det var en inbjudan som pekar på rätt väg att hantera Sverigedemokraterna och de ”seriösa” svansar som finns. De är invalda i våra beslutande församlingar (och vi må ogilla det) och ska då behandlas som vi andra varken med gräddfil eller martyrskap. Samma regler, samma granskning, samma frågor. 

När vi skalar av martyrskostymen och visar deras bara hud... 

Media mm: DN, SvD,
Mer på NetRoots för progressiva bloggare. Den socialdemokratiska programkommissionens blogg och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om politik,samhälle,kultur,personligt,Vimmerby