20130210

Söndag: 40 till 75 i flyktingmottagande


Från 40 till 75 är förslaget Nästan en dubblering är förslaget av antal flyktingar som Vimmerby ska ta emot enligt beräkningen som länsstyrelsen gjort. Samtidigt som statens andra hand skär ner på serviceverksamheter i Vimmerby. Verksamheter som underlättar kommunens flyktingmottagande.

Under fredagen så fick länets kommuner information om att det kommer närmare 800 nya flyktingar till länet som ska fördelas. Det är från Etiopien och det svårt krigsdrabbade Syrien. En självklarhet att vi som land ska ställa upp och rädda liv. En för mig självklarhet att vi har plats och råd som land att ta emot dem. Men hur och var är däremot frågor som kräver svar. Idag kan vi se att det på många orter fungerar lysande medan på andra leder det till en katastrof.  Bilden jag har i Vimmerby är att det fungerar bra och inga direkta problem kan pekas på flyktingmottagandet. Kommunens mottagningsverksamhet har i ställets lyfts som en framgång. Kan inte detaljerna i hur de arbetar.

Ett par problem som jag ser finns med integrationen är att det tar alldeles för lång tid för flyktingarna att ta sig till samhället. Redan dag ett oavsett om de ska stanna eller ej bör de börja lära sig svenska språket. Något som de och vi kan ha nytta av även om de inte blir kvar i landet. Om de reser hem har vi grunden till bra svenska ambassadörer som kan vara dörröppnare. Samtidigt som jag skottar så pratar jag med JohanWesterholm som också skrivit på ämnet.  Vi kan konstatera att det finns en massa gångar som inte vinterhålles. Varför inte sätta våra flyktingar i arbete. Det finns massor att göra både offentligt och föreningslivet. En snabb ingång till samhället. Att snabbt ut i samhället och läsa språket vid sidan om. Vi kan inte säga att vi inte har råd. Pengar finns men kanske inte alltid på rätt ställe och det kanske inte alltid används på det klokaste sättet. Vimmerbys kommunchef har ett utryck som jag gillar ”Vi ska inte springa snabbare, utan vi ska gå riktigare” Ett uttryck som gäller så mycket mer än kommunen.

Men hur det då med mindre orter och invandrare. En partikamrat sa igår att när han flyttade ner till Vimmerby från Upplands Väsby för många år sedan så fick han höra hur alla kommunens problem berodde på alla jävla invandrare. Han ställde sig frågande var de var någonstans? Vimmerby hade knappt en invandrare vid denna tidpunkt och många gånger var det myten som eldade på debatten. Kände själv igen frågan då jag under en period bodde i Hallunda och fick där uppleva mångkulturen och jag trivdes. Visst finns orter där det inte fungerar, men Vimmerby är inte idag en sådan ort. Visst finns det att göra, men det är inte ett argument för att stänga dörren eller minska mottagandet. Men visst kan jag hålla med kommunalrådet Micael Glennfalk (M) att det är märkligt att vi ska ta ett större ansvar och staten samtidigt backar hem med sin service. Det föder inte öppenhet och hjälpsamhet, det föder ilska.

Men till sist så väljer jag att citera PeterWolodarski som skriver i DN idag ” Huvudargumentet för invandring förblir det humanitära: När diktatorer bedriver krig mot den egna befolkningen måste omvärlden erbjuda en fristad.
Förra året sökte 7.814 flyktingar från Syrien asyl i Sverige. Om detta ska beskrivas som vårt största samhällsproblem, då har vi antingen mycket små bekymmer eller så har debatten förlorat sina rimliga proportioner.” Läs gärna hela hans krönika idag. Den är klart läsvärd.


Media mm: DN, Johan Westerholm, SR/Ekot, Medievärlden, Nyheter24, Resumé, SR/Kalmar.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare. Den socialdemokratiska programkommissionens blogg och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om politik,samhälle,kultur,personligt,Vimmerby