20130309

En jävla schlager över världen


Ibland så slår torkan in och man vet inte vad som ska fås ner på ett papper eller på en blogg. Denna morgon var ett sådant tillfälle och jag ropade frågan ut i cyberrymden och fick svar… Sexröstade i mellon, Aftonbladets ledare, fattigdomen och så en kommunalpolitikers syn på krisen i Grekland, Italien, Portugal och Spanien… Små enkla frågor där det finns en tydlig röd tråd… Va? Ser ni inte den?

Tråden är män, sex, makt och manligt… Kvinnor röstar på män som sedan styr så att kvinnor blir lidande med sämre sånger och förödande ekonomier som slår mot välfärden. Kan Vad ärt det som får kvinnor att rösta på oss män? Varför ar Berlusconi så populär bland kvinnor? Inte kan det vara för den förda politiken. Inte är det en politik som för kvinnorna närmare männens möjligheter i samhället? 


Idag är det också melodifestivalens final, den svenska ska sägas, och det finns bara en kvinna med i startfältet. En kvinna som spelar blues, en väldigt vanligt manlig förekommande musikstil. Vet inte om man kan dra slutsatser av det? Ewa Franchell lyfter att det nog kan vara så enkelt som det är fler kvinnor som röstade och då var grabbarna, gubbarna sexigare i deras ögon? Vet inte om det är så? Själv röstade jag en gång och det var just på de gamla gubbarna. Anledningen var två. Dels så är det den enda låten som jag går och nynnar på och det kändes som en protest, om än så liten. Men det är nog så att det var den mest schlagerlika låten i startfältet. Kan dock med tydlighet säga att jag inte sexröstade...Mycket kan man beskylla mig för, men inte det!


Det är inte så lätt att få in alla de ämnena som jag hade hoppats på utan att det blir helt lösryckt, men melodifestivalen är ändå en symbol för dagens samhälle med snabb berömmelse och vi ser det genom att startfältet ofta är hämtat från reklamkanalernas program som jagar talanger, idoler från norr till söder. Hur unga människor utan en real talang låter sina drömmar om kändisskap och rikedom stå över ens intellektuellt. Att drömmarna vinner över självkännedomen och priset blir utskåpning av en jury och ett återkommande hånande på Youtube. Hur man inte förstår TVs styrka samtidigt som man hoppas på dess styrka om man skulle ha gåvan, talangen. Visst kan det vara en del av Fattigsverige. Ett sätt att ta sig därifrån. Att bli någon. Kunna kalla sig kändis. Visst vissa lyckas och gör fantastisk karriär både här och utomlands. Men frågan är om de inte hade kommit fram i alla fall, genom den kommunala musikskolan. En skola som många kändisar hyllar. En kulturskola som de flesta har möjlighet att vara med i.

Det leder mig till Portugal, Italien, Grekland och Spanien. PIGS-länderna som inte ska kopplas med miss Piggy… Har de en kommunal kulturskola? Jag vet inte? Vet väldigt lite om hur den kommunala nivån fungerar i dessa länder. Har medborgarna någon real makt att kunna påverka sin vardag. Kan den lilla människan stå i schlagerfestivalfinal och sjunga om bananer och svära? Visst deltar det och vinner. Kanske till och med det är vad de behöver. Lite fest i allt elände? Frågan är diskutabel och vissa talar om slöseri med tanke på den ekonomiska läge som länderna befinner sig i. Men man kan inte bara bromsa sig framåt. Bromsarna blir för varma och börjar brinna. Med måttfullhet så måste man släppa på bromsen och låta hjulen rulla och kanske också hjälpa till med lite gas. Men omvärlden ser bara bromsen och skiter i att det börjar ryka och grupper långt från våra ideal och värderingar tar sig fram. Hur de i kommuner får ett högre förtroende än polis och myndigheter. Vi ser det i Grekland och vi ser det på Västbanken. Två ideologiskt helt olika rörelser men med en sak gemensamt de vinner folkets stöd då de finns närvarande och stödjande i den tuffa vardagen. På något sätt blir de den kommunala kulturskolans väg till framgång. En framgång som inte alltid är så framgångsrik i andras ögon, men som i den enskildes gör skillnad.


Media mm: Exp, Ab, DN, SvD, SVT.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare. Den socialdemokratiska programkommissionens blogg och Politometern med en samling med politiska bloggar. IntressantLäs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,