20130312

#sframtid nytt eller floskelgenerator?

Var på cirkel/workshop i går om att vi ska bli #framtidspartiet... Tja vad ska man säga... Känns bra, men det har det gjort förr... Känner mig gammal och luttrad över de fina orden och devisen att vi måste vara konkreta... När vi sedan ska beskriva oss tar floskeltoppen vid...

Moderaterna har gjort det och nu står Socialdemokraterna i tur. med värderingar kvar så ska partiet moderniseras. Bilden att vi går i otakt med samtiden blir allt mer uppebar och det finns en känsla att öven de gråaste partimedlemmar får klart för sig att samhället springer ifrån partiet. Fortfarande så finns en allt för stor andel som påpekar att vi ligger rätt i debatten men dra liket åt vänster så kommer massorna till oss.

Det som är uppenbart är att Sverige inte längre är homogent utan segregerat. Hur livet ter sig i huvudstäderna kontra landsbygden och särskilt gamla industriorter är långt från varandra och ska man finna en förståelse för varandras olika behov. Vi kan häpna, skratta över förslag om butler i tunnelbanan, men någonstans finns en grund för detta. Något som ligger så långt borta från de förslag som lyfts på medlemsmöten i Vimmerby eller Hultsfred. Känner en oro över hur partimedlemmar runt mig påtalar att de inte är socialdemokrater som lägger dessa förslag. Vi måste finna varandra och se över vilka verkligheter som vi lever och med de vilka lösningar som behövs. Påtalade gällande vinster i välfärden att just Hultsfreds kommun är en av de kommuner i Kalmar län med mest privata inslag och just dess privata hälsocentraler fick bäst betyg av patienterna. Om dessa ägare tar ut höga vinster är vi inga som reflekterat över, utan vi har koncentrerat oss på att de ska leverera bra vård till sina patienter och kvittot är just att det gör det. Så folkviljan och verkligheten är svår att förena. det hänger inte ihop.

Det är en resa som börjat och frågan är om kompassen är rätt inställd. När vi igår hörde visioner och såg texterna kom kommentarer att de doftade allt för mycket PR-byrå... Man ville ha en återgång till våra ord och värden... Partikongressen kommer säkert ge en del svar. Inte i kongresshallen utan i samtalen som sker i korridorerna och minglet utanför... Nu lämnar minibussen, som jag sitter i, Vrigstad och beger sig till Värnamo Folkhögskola för samtal om fritidsledarens roll.

Mer på NetRoots för progressiva bloggare. Den socialdemokratiska programkommissionens blogg och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om politik,samhälle,kultur,personligt,Vimmerby