20130428

Inget jubel från mig!

Något nervös när andra jublar. SD sjunker som en sten men fortfarande kan en sten på botten se till att en skuta går på grund. Jag jublar när valet är avklarat 2014 och främlingsfientliga partier inte lyckats komma in i våra beslutande församlingar. För en sak är klar. Grunden till Sverigedemokraternas framväxt är fortfarande kvar.

Så kommer en undersökning som gör att Sverigedemokraterna backar kraftigt och att det ska vara statistisk säkerställt. Men även om det är säkerställt så är det fortfarande över fyra procent och de kan fortfarande ha en bärande roll i valet 2014. Jag sedan tidigare sagt att de kommer landa mellan 10-15 procent och kan få en kraftigare vågmästarroll än idag. Jag tar inte dagens nedgång som ett kvitto på en bra politik av övriga partier. Utan som det sägs mer ett kvitto på medial skugga som snabbt kan vändas när de stora partiernas kongresser med efterspel är klara.

Men ska jag finna något positivt så har Socialdemokraterna under sin kongress lagt en bra grund till en politik för arbete och utbildning. Grunden som Sverigedemokraterna finner sin näring i. Klara vi skolan och ser till att folk har ett arbete att gå till så klarar vi en stor del av debatten mot de främlingsfientliga partierna. Men vi måste klara den interna organisationen för att kunna dra de politiska fördelarna. Ser vi inte problemen på de mindre orterna med hög arbetslöshet, neddragen offentlig service och sedan ett ökat flyktingmottagande så kommer krafterna som delar upp oss att växa sig starkare. Ingen Einstein för att klara den ekvationen. I Vimmerby lägger Skatteverket, Försäkringskassan samt Pensionsmyndigheten ner det gemensamma servicekontoret. Det moderata kommunalrådet påtalar det och kopplar det samman med att vi inte klarar att ta emot fler flyktingar och att vi kan få ökade kommunala kostnader med bibehållet antal. Istället för att som Socialdemokraterna och Vänsterpartiet visa på att servicekontoret är till för ALLA som bor i Vimmerby och grannkommuner. Moderaterna spelar de främlingsfientliga rakt i händerna med detta och att statlig service endast är kopplat till kostnader för flyktingmottagande.  Men genom att vi har svaga företrädare för Sverigedemokraterna i kommunen har de inte tagit de poäng som de skulle kunna gjort. Tacksam för det.

Så visst gläds en denna dag men inte jag. Socialdemokraterna har en bit kvar för att klara majoritet. Centern kommer över vattenytan men är det tillräckligt för att få den lyft som behövs för att lyfta på allvar. Kristdemokraterna är under ytan och ser ut att inte kunna lyfta. Nä det var inte så mycket att bli glad över och som trenderna inom politiken snabbt förändras så är det valresultatet som gäller. Det går inte att ta ut något i förskott. Så fram med arbetshandskarna och undan med champagnen. Själv så ska jag på plakatmålning inför 1:a maj och sedan plantera en bok på Astrid Lindgrens Näs.

Media mm: DN, Ab, Exp, SvD, SvD2Johan Westerholm, Exp, SVT, SR, GP.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare. Den socialdemokratiska programkommissionens blogg och Politometern med en samling med politiska bloggar. IntressantLäs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,