20130616

Arvet efter Astrid Lindgren

Vimmerby, staden som Astrid Lindgren föddes i. Vimmerby staden som ska utveckla arvet efter Astrid Lindgren. Vimmerby staden som ska profitera på Astrid Lindgren utan att det stör. Vimmerby inte en helt vanlig stad i Sverige…

Idag så invigs den nya Katthult miljön. Pompa och ståt och det har varit fest i dagarna tre eller fyra. Media ena dagen, ”kändisar” den andra och så idag resten av världen. 95 miljoner är nerplöjt i den småländska ekskogen med tillhörande hagar. En fortsättning på de satsningar som gjort och som komma skall. Ett mål på 7-800 000 besökare är målet. Men andra aktörer vill mer och miljonen besökare till hela kommunen finns i sinnet. Men finns det i realiteten?

Samtidigt som Astrid Lindgrens Värld smäller upp lagårdsportarna till sin nya miljö så är det också invigning på Astrid Lindgrens Näs. Det är ”Vägen till Emil” som visar upp hur Astrid Lindgren fick iden till Emil och hur Björn Berg fångande den där pojken som vi alla har en varm relation till. Berättelserna, bilderna, texterna och så musiken. Allt sammantaget som gjorde Emil till något odödligt och som kommer finnas kvar i generationer framåt.

Ok, nu har vi allt detta men kommer vi klara av att hantera arvet? Kommer vi som kommun klara av att utveckla arvet? Kommer vi att kunna tjäna på det utan att det blir plastiskt och att det känns utsugande. Jag är inte säker på frågorna. Det finns inte en samsyn i politiken på vad detta innebär. Vi har ett kommunalråd som gärna går åt det plastiga med hoppborgarna och snabba engångspengar. Vi har de som ser den traditionella industrin som motorn nu och forever. Någonstans så måste kommunen ha en plan över tid och medvetet satsa på det ena eller det andra. Att vara bäst på allt fungerar inte. Det riskerar att bara bli något mediokert som inte leder till ett mål.

Ska ta ett par exempel som visar på hur det inte hör samman. Det finns en politisk enighet om att Vimmerby ska ha Sveriges bästa skola. Det är en lång resa att göra. Så den sittande borgerliga majoriteten drar in två miljoner från skolans budget trots att det finns stora problem med kunskaper och ökade kostnader för sociala problem. 270 kommuner har sökt om pengar till Karriärtjänster inom lärarkåren. Vimmerby är inte en av de 270 kommunerna, men vi ska vara Sveriges bästa skolkommun. Det hänger inte ihop.

Vi vill vara ett besöksmål och har till och med fått pengar från Tillväxtverket för att utveckla Vimmerby med omnejd som internationell destination. Men i skolan finns inget program som möter upp dessa satsningar. Inget som handlar om teater, inget om besöksnäringen. Men vi ska ha länets bästa kulturskola och den sittande majoriteten vet att Emmaboda är bäst och att de har avsatt resurser för att vara bäst. Men här görs inget.

Vimmerby har sin Gästgivarhage med en av norra Europas största gravfält samt mycket gamla hus, en hembygdspark. En möjlighet till aktivitet. Men här planeras att bygga ett gruppboende som hindrar en utveckling av detta på sikt. Åter så vill man nå miljonen besökare, men tänker inte konsekvenser och planerar för det.

Enkelt så finns ingen som vågar ta höjd och planera för det. Det är osammanhängande duttande som sker och ingen vet vad den andra gör och varför. En generalplan för kommunen och utvecklingen i spåren av Astrid Lindgren är det som behövs. Arkitekter skissar nu på vackra Vimmerby för att få ihop en del och de är bra men det behövs också någon som tar tag i resten. Det behövs någon som har mandatet att säga stopp när en företagare eller förvaltning inte följer den framtagna generalplanen. Det finns en stad i Sydamerika som förbjudit reklam och butikerna säljer mer än förr och det är en mycket trevligare vy som möter besökarna. Vem i Vimmerby vågar driva på en liknande fråga?


Vem vågar utveckla arvet efter Astrid Lindgren och vara så där lagom galen i iden. Vågar se en bild av framtiden som är långt från var vi är idag. Inte göra Vimmerby till en besöksstad som alla andra besöksstäder. Inte ha det som alla andra med lekland och dylikt. Våga vara egen, våga gå den egna vägen och våga fatta de besluten.

Mer på NetRoots för progressiva bloggare. Politometern med en samling med politiska bloggar. IntressantLäs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,