20130617

Frågan som väljaren inte ställt...

Frågan som ingen väljare har ställt men som alla tyckare ställer. Frågan som inte väljaren ställer men som de som ändra fokus ställer. Frågan som inte väljaren ställer utan de som vill vara regeringsdugliga…

De väljare som jag möter på stadens gator ställer nästan alla samma fråga. Vad vill ni? Inte en gång har jag hört frågan om vem som ska styra med vem. Det är endast internt i partierna som detta schackspel är uppe till match och teorierna är många. Det är Fredrik Reinfeldt som gjort denna fråga till sitt paradnummer som han slänger in så fort det börjar svaja om den egna politiken och resultaten. Med andra ord väldigt ofta.

Kanske part i målet, men jag anser att Socialdemokraterna gör rätt som inte idag säger vem man vill ta stöd, bilda regering med. Vi vet att det idag sitter 8 partier i riksdagen, men när rösterna är räknade i september nästa år så vet vi inte. Finns Centern, Kristdemokraterna, Vänsterpartiet kvar i riksdagen? Vilken väg tar Folkpartiet politiskt? Vi vet att de socialliberala tagit ett synligare grepp om partiet. Fredrik Reinfeldt med kompisar kan efter valet stå relativt ensam om det vill sig ila (eller bra).

Jag tror det som avgör valet inte handlar om vem som leker med vem i sandlådan. Vinnaren är den som visar på hur man utvecklar Sverige och hur man fixar jobben. Inte leker med statistiken och slår procentsatser i varandras huvud. Att verkligen kunna peka på hur man vill göra skillnad är ett valseger koncept som fler bör ägna sig åt.


Men en kommentar till Vänsterpartiets agerande. Det är inte konstigt. Ett av vänsterpartiets stora problem är att vara trovärdiga som regeringsparti. De har under många år framgångsrikt odlat bilden av ett oppositionsparti som aldrig kommer sätta sig i maktens knä. Nu ska den bilden ändras och man måste därför ta det steget. Om det räcker till och om politiken kommer hänga ihop är dock frågan som väljarna kommer döma av. Ett problem är att partiet känns splittrat. På sina ställen fungerar de som bra och visar på en regeringsduglighet. Men det handlar mer om personer än om partiet i stort. Så Vänsterpartiet har en resa kvar att göra. På sina håll är det dock väldigt lång och då räcker inte ett år. Möjligen till valet 2018 beroende på utvecklingen.

Media mm: Ab, Ab2, DN, SvD, SvD2,
Mer på NetRoots för progressiva bloggare. Politometern med en samling med politiska bloggar. IntressantLäs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,