20130814

Jobb, sossar och centern

Efter skolan är det jobben som verkar vara det område som de politiska partierna kommer slåss om väljarnas gunst. Anders Borg påhejad av Annie Lööf tar fram ännu ett jobbskatteavdrag, trots bristande effekter och Magdalena Andersson lovar att det ska vara kvar fast (S) är emot. Trianguleringen lämnar skolans område och går vidare till jobben och förlorare är de som är arbetslösa och demokratin.

Mitt parti har ett oslagbart trackrecord när det gäller att bekämpa arbetslösheten. Moderatledda regeringar har inget av detta i sin CV.  När En trött Göran Persson i valet 2006 sa att jobben kommer utan ett batteri av åtgärder så förlorade socialdemokraterna valet. Fredrik Reinfeldt hade svar på tal och påtalade att det rådde massarbetslöshet i landet. Det var ca 6 procents arbetslöshet. Idag är vi över 8 procent och inget hörs om super massarbetslöshet som det då måste vara… Oppositionen, eller Socialdemokraterna har lovat att vi ska ha EUs lägsta arbetslöshet och det är ett bra första mål på vägen mot full sysselsättning. Men vad är batteriet med åtgärder? Att lägga sig platt för de femte jobbskatteavdrag som vi vet inte har betydelse för sysselsättningen är inte en trovärdig politik. Att vi inte kan riva upp 3 och 4 är klart men ett femte som knappt har hunnit få verkan borde inte vara problematiskt att riva upp efter en valseger och använda pengarna klokare i jakten på full sysselsättning.

Idag så kommer centerledaren Annie Lööf hålla sitt sommartal och enligt henne är jobben den viktigaste frågan och säkert kommer jobbskatteavdrag och försämrade regler på arbetsmarknaden vara. Hon tror även på att Alliansen kommer överleva en valförlust vilket jag inte tror. Moderaterna kommer snabbt efter en förlust kasta av sig de tyngande oken i form av Centern, Kristdemokraterna och Folkpartiet. Moderaterna kommer efter en valförlust få en intern strid mellan de gamla och de nya moderaterna. En konflikt som hålls i schack så länge de styr landet, men den dagen makten är borta så är konflikten ett faktum. Spelet pågår i korridorerna och spelet känns även i Vimmerby.

Om ett år är det val och partistrategerna kommer redan till budgetarna ha valet i fokus. Inte ekonomins bästa, inte landets bästa utan partiernas bästa kommer vara rådande. Annie Lööf måste idag ge några kostsamma löften om hon ska anses trovärdig som centerledare. Frågan är dock vad?

Generellt så har den svenska politiken blivit ett surr i mitten och partierna passar på varandra. Man skulle kunna tro att partierna använder samma PR-byrå då förslagen oftast skiftar kring promille och procent.


Jag vill se att Magdalena Andersson och Stefan Löfven levererar ett jobbpaket som tar med helheten. Inte ett duttande med små förslag lite här och lite där. Ett paket som visar på att vi är det enda arbetarepartiet. Att det är vi som har helheten för jobben. Allt från utbildning- närings- till arbetsmarknadspolitik. Titta inte på de andra utan lita på den egna förmågan. Lita på att väljarna ser skillnaden om den blir tydlig. Lita på att valet kan vinnas av egen kraft och inte av att Alliansen förlorar. Vi kan om ni vill.

Media mm: Exp, Peter Johansson,
Mer på NetRoots för progressiva bloggare. Politometern med en samling med politiska bloggar. IntressantLäs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,