20130919

Förväntningar...

De senaste dagarna har pulsen i svensk politik höjts. Partiledardebatten och överlämnandet av budgetpropositionen till riksdagen. Idag så startar Centern sitt möte som ska reda vad de tycker, om de tycker?... Men fokuset och förväntningarna är inte så stora utan blicken och intresset är vad Socialdemokraternas budgetmotion kommer innehålla. Med det höga tonläget finns det stora förväntningar på att motionen kommer visa på skillnaden.

Debatten, opinionsläget är delar som gör att pressen på den ”nya” socialdemokratiska ledningen inför att man ska presentera partiets budgetmotion. Jag känner en oro över att man fastnar i det tekniska över att stoppa det femte jobbskatteavdraget och brytpunkten för statlig skatt. Tycker dock att Magdalena Andersson skötte sig bra under gårdagen trots en liten blunder som Johan Westerholm fångade upp. Men samtidigt så är det ett av problemen. Hur vi presenterar en politik som kommer vara trovärdig utan att snacket kommer handla om att vi accepterar det femte jobbskatteavdraget.

Så det är två delar. Det första är att vi har en politik som visar på skillnad. Visar på vad vi vill utifrån våra värderingar. Grunden har både Stefan Löfven och Magdalena Andersson pekat på. Det andra är att vi håller samman retoriken och pedagogiken. Där känner jag en större oro. Partiet har inte klarat kommunikationen på senare år, undantag krisen efter Juholt då Carin Jämtin klev fram och råddade kommunikationen med media och medlemmar. Men sen? Jag saknar tråden.


Så slutsats. Vi har en chans att göra nått bra. Vi har ett bra läge i opinionen och nu syns det även
Notera Viktor Barth-Kron. Inte på egen politik utan missnöje!
gälla huvudstaden. Vi är ett brett parti. Vi har många medlemmar, även om de har minskat drastiskt så är det nästan 100 000 som vi kan använda i utvecklingen av både organisation, politik och samhälle. Om vi synar våra medlemmar så tror jag vi besitter så pass mycket kompetenser att en massa ”experter” kan vara onödiga. Om vi frågar medlemmarna om deras vardag så tror jag vi får en mycket bättre bild av var vi är än en liten fokusgrupp framplockad av PR-nissar med bas i de välmående villaområdena i huvudstadens utkanter. Med andra ord så måste Carin Jämtin ta ett kliv framåt. Vi har sett vad hon förmår och det är nog det som partiet behöver nu. Spontant så är det enkelt så att politikerna måste ta över partiet igen från tjänstemännen. Det är en av anledningarna till detta missande på öppna mål.

Till sist noterar jag att amerikanska riksbanken klarar att hålla två frågor i luften. Både inflation och arbetslöshet. Till och med har ett mål med att få ner arbetslösheten...

Media mm: Ab, DN, DN2, Exp, SVT
Mer på NetRoots för progressiva bloggare. Politometern med en samling med politiska bloggar. IntressantLäs även andra bloggares åsikter om ,