20130910

I Norge vann ingen...

Ingen vann, är nog det närmaste man kan komma valet i Norge. Möjligen tröttheten över och viljan att få nått annat, men vad? Fortfarande så är det Arbeiderpartiet det största partiet och Jens Stoltenberg en populär politiker. Men det räcker inte för att behålla makten. Grunden går nog att finna i att väljarna samtidigt som de ropar på kollektiva lösningar blivit allt mer individualister.

Någon form av regimskifte blir det i Norge. Ett högerparti som närmat sig mitten och likt de svenska ”nya” Moderaterna plötsligt börjar värna om välfärdsstaten. Likt i Sverige så tvingas eller vill högerpartiet ta hjälp av ett populistiskt parti med en snäv syn på invandringspolitiken (jag vill inte jämföra FrP med SD utan mer med Ny Demokrati). Om det kommer leda till en än mer restriktiv syn på flykting och invandring är nog ingen högoddsare.

Om ett antal veckor så ska den nya regeringen vara klar att sätta sig vid rodret. Vi vet att statsministern kommer heta Erna Solberg, men vilka poster som kommer besittas av representanter från Framstegspartiet är inte klart och jag ska erkänna att Norsk politik inte är direkt mitt hemma område. Att det kommer bli en högersväng är nog klart. Men hur den kommer märkas är svårare att se och kommer valutgången i Norge och att Socialdemokraterna har det tufft i Danmark att påverka valet i Sverige om ett år?

Att det ska finnas en vänstersväng i europeisk politik känns inte så nära. Visst är det en vänsterpresident i Frankrike, men sedan så har vänster röstats bort. Väljarna i Europa ropar på en välfärdspolitik, men anser inte att vänstern klarar av att leverera. Någonstans så missar vi detta öppna mål. Grunden går nog att finna i att väljarna samtidigt som de ropar på kollektiva lösningar blivit allt mer individualister. Något som vi inte klarar av att möta. Den europeiska socialdemokratin är fortfarande allt för mycket kvar i grupptankande och grupplösningar. Moderaterna lyckas på det sättet retoriskt ge en bild av att gynna den enskilde samtidigt som man vill krama de kollektiva lösningarna. Retoriskt så har moderaterna lagt sig nära den socialdemokratiska egenmaktsutredningen från 1995 med Thomas Eneroth i spetsen. Då fanns ingen kraft att orka genomföra den då partiledningen var trötta efter krispaket med strejkstopp mm. Att Moderaterna nu går dess retoriska spår är inte så konstigt


Idag firar högern i Norge och Sverige. Men har de egentligen något att fira?

Media mm: Aftonbladet, Ab2, SvD, SVT, SR, GPExpressen, DN, DN, Expressen, Johan Westerholm,
Mer på NetRoots för progressiva bloggare. Politometern med en samling med politiska bloggar. IntressantLäs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,