20130916

Krusning...

Det rör sig inte. Trots alla utspel så ligger det stilla. Väljarna rör sig marginellt på opinionens hav. Utspelen passerar som en krusning på det vågiga havet. En krusning som passerar i en liten notis i tidningarna. Enklast är det att förklara att de står stilla. Att förslagen inte ger stormvindar som blåser väljarna in i rätt politisk hamn... Stillheten råder. Väntan på något eller en vardag som vi får gilla?

Idag så kan vi ta del av ännu en undersökning om väljarnas val av partier. Det är United minds i Aftonbladet. I helgen var det SIFO i Svenska Dagbladet. Båda säger i det närmaste samma sak. Stiltje råder trots att politiken eldar på för att få väljarna att byta fot. Om det är ett bytande som gör att det i slutändan landar på samma position är svårt att säga. Troligen finns mer en trötthet som gör att ingen orkar bry sig om utspelen. Utspel som ofta är mer av tekniska konstruktioner och procentsatser än visioner om morgondagens samhälle. Efter helgens debatt artikel från Stefan Löfven kan i alla fall något parti ha skådat denna sanning.

På onsdag så kommer Anders Borg lägga fram Alliansen samlade budgetförslag. Han är en ekonom och talet till folket kommer inte ge en vision. Det kommer vara ett rabblande av siffror och jämförelser med omvärlden. Visst viktigt men den gemene väljaren kommer fullständigt skita i det och fortsätta på torsdag som man gjorde på tisdagen. Socialdemokraterna har lovat att sätta in sin budget i en berättelse om hur man vill utveckla Sverige. Det är bra och jag väntar ivrigt att få ta del av denna berättelse.

Till sist en liten fundering kring valet till Svenska kyrkan. Jag är inte med i föreningen så jag har inte fördjupat mig i detta val men kan idag konstatera att media blåser upp SD som en av vinnarna. Ett av partiet som gått starkt framåt. Den taktik som särskilt mitt eget parti valt är att skrämma med SD om man inte röstar. Kan detta till och med gjort att SD utan problem tagit på sig tagelskjortan och lidit så mycket att de fått sympatisörer. Är det något som SD är bra på så är det martyrskapet. Få om inga partier i detta land kan spela det spelet så bra. För handen på hjärtat så har jag ingen aning om vad Socialdemokraterna ville i valet förutom att inte få in SD. Må detta val bli en lärdom för kommande val till EU, riksdag, landsting och kommun. Skit i motståndarna och visa på vad vi själva kan och vill. Vi har den bästa politiken och vi har en tydlig ideologi som säger hur samhället ska vara funtat. Tro på det och klä det i praktisk politik så kommer vi kunna bryta dagens stiltje. Politik behöver inte vara stilla...

Media mm: Exp, Exp2, Exp3SvD, SvD2DN, DN2, DN3SVT, Ab, Johan Westerholm.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare. Politometern med en samling med politiska bloggar. IntressantLäs även andra bloggares åsikter om , , , , ,