20130914

Sakta så... och #ossallanu

Sakta så känner jag att det är på rätt väg. Siffrorna i dagens sifo, Stefan Löfvens debattartikel i DN och Jan Larsson i går om att se helheten. Men räcker tiden och kommer budgetförslaget och de andra företrädarna andas samma anda eller fortsätter de med dutt-politik

Idag kommer man på sociala medier se socialdemokrater som agera som frireligiösa stollar över de siffror som presenteras av SIFO.  Centern och Kristdemokraterna ute ur riksdagen och moderaterna tappar. Samtidigt så går vi framåt men stannar på blygsamma 33 procent.

För en som minns tiderna med valresultat över 40 procent och närmare 45 så kan man inte vara nöjd. Nu kommer många säga att tiderna har förändrats och så är det men värderingarna finns fortfarande bland väljarna. Med det i ryggen borde partiet som idag vill bära dessa värderingar och genomföra dem o praktiken också ha en högre hållning. Inte smyga längs de borgerliga och dutta lite i deras förslag. 
Stefan Löfven har i sin debattartikel ett stycke som både hustrun och jag gick loss på och som jag hoppas kommer vara en rådande ”I dag är det ett år kvar till valet. Då väljer du vilket land Sverige ska vara i framtiden. Det kanske låter överdrivet, särskilt som man ofta hör att det inte är så stora skillnader i svensk politik nu för tiden. Men skillnaderna är stora, även om vi politiker bevisligen misslyckats med att tydliggöra dem. Jag tror att det beror på att vi ofta fastnar i enskildheter i stället för att prata om helheten. I den här artikeln vill jag berätta för dig om hur jag ser på framtiden för Sverige och varför jag är angelägen om att få ditt förtroende som Sveriges nästa statsminister.” Med det stycket och gårdagens postning som berör Jan Larsson så känner jag att det finns en kantring till ett mer positivt synsätt. Men än är vi inte framme.
Åter så gäller att valet måste vinnas på egna meriter och inte andras misstag. Åter så ska valet 2014 vinnas så det är grunden för seger även 2018 och 2022. Allt annat är feltänkt. Duttandes tid måste vara förbi. PR-nissarna måste ta ett steg tillbaka och åter ska de politiska hantverkarna kliva fram och skapa politiken som leder till det samhälle som vi vill se. Låt sedan PR-nissarna paketera det om så behövs men de har inte i politikens utformning att göra.


Så två bra dagar men det är fortfarande 365 dagar kvar till val. Tiden är kort, mycket måste göras.
Politik formas, laguppställningar göras och presenteras. Vi måste se vad fokus ska ligga. Vi måste lyssna på rörelsens kunskap om väljarna. Med dagens undersökning är åter Centern och Kristdemokraterna ute ur riksdagen. Ovissheten om den politiska kartan har inte varit större på mycket länge. Att som Stefan Löfven vilja att vänta med att presentera sitt regeringsalternativ är klokt. Grunden för att agera statsmannamässigt är att man kan lägga partipolitiken åt sidan och se rikets bästa. Däri ligger en stabil regering som har förmågan att leda och driva landet framåt. Att då med rådande opositionsläge låsa in sig i grupperingar är inte klokt. Grunden för de flesta partier måste ändå vara att stärka sin egen position, att få väljarna att tro på sitt lag.
Till sist så skrev jag precis under #ossalllanu ett bra initiativ som visar på de vinster som vi haft och kommer ha med att individer rör sig mellan länder och kontinenter. För mig är det en av de frågor som jag gärna ser mer av i valrörelsen. Visst finns det ett antal konkreta misslycknade i den rådande integrationspolitiken som måste rådas bot för, men stängda gränser är inte vägen att gå. Sverige är idag den nation som vi är tack vare att vi genom tiderna varit ett öppet samhälle både för idéer och individer
Media mm: DN, SvDRoger Jönsson, Ab, Exp, SR.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare. Politometern med en samling med politiska bloggar. IntressantLäs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,