20130923

Vilken grupp listas nästa vecka?

Frågan kan kännas relevant. Från IB-affären med listade kommunister i de fackliga leden. Trodde vi lärt oss nått. Men si icke. Vidare till kommunala bostadsbolag som listar icke så önskvärda hyresgäster. Men då var det åsikter eller lämplighet som hyresgäst. Nu är det etisk kartläggning. 2 åriga barn som kartläggs bara för de är födda romer.  Parallellerna och tankarna till nazismens Tyskland är svåra att komma bort ifrån.

I ett öppet samhälle där information är en hårdvara så kartläggs grupper för att sälja gröt och taco-kryddor. Dina vanor kartläggs för var dag som går.  Du går inte säker och idag kan DN visa på att även de som borde vakta dig och mig kartlägger och listar folk. Idag är det romer som polisen kartlägger.Inte på grund åsikter, brottslighet utan för att du just tillhör gruppen. Tvååringar är kartlagda. Det är rasism. Vem är det i morgon? Vi vet att nazisterna kartlade och förföljde grupper som de inte litade på eller som de bara avskydde. Vem avgör om det är legitimt? Kan i och för sig aldrig vara legitimt att kartlägga en folkgrupp utan omsvep och då särskilt barn. Dagens avslöjande är skrämmande och pekar också på en människosyn som den demokratiska vakten i form av polis inte får ha. Polisen är till för att skydda demokratin och dess beståndsdelar som fastlagts i Svea rikes lag. Allas lika värde är en grundpelare som man inte får rubba på. 

Jag är förbannad över vad jag får ta del av. Enkelt så vill jag se verkan. Inget gulligull, utan att ansvariga ska få gå utan att passera lönekontoret. Jag vill känna förtroende för den demokratiska vakten och tolererar inte att det finns individer som inte ställer upp på de gemensamma värderingar som samhället lagt fast. Frågan är hur långt upp i hierarkin som det funnits information om detta? Känns inte direkt som ett hobby-projekt… Niklas Orrenius reportage visar på att det är ett register som används brett inom polisen. Det finns inga ursäkter inget "mänskliga faktorn". Det ligger i systemet. I en miljön där en sådan ide kan få födas och växa till sig. Chefer och ledning har ett gigantiskt ansvar. Det är inget pojkstreck utan något planerat som används av många inom myndigheten som har till ansvar att försvara demokratin och alla slika värde. 

Media mm: DN, DN1, DN2, DN3, GPAb, Ab2, Ab3, Ab4exp, Exp2, Exp3, SvD, SvD2, SvD3, SVD4, SvD ledarbloggJohan WesterholmDNDN, Peter Johansson Anders Svensson, MMK, SVT, SVT2, SVT3,
Mer på NetRoots för progressiva bloggare. Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om ,