20131003

Jobbigt läge

-->
Så leder socialdemokraterna över moderaterna i jobbfrågan. Det är bra och jag tror att vi har en bättre politik för att få till fler jobb och företag. Men är det nog, är frågan som är relevant att ställa. Är det så att det regelverk som finns ute bland kommuner och landsting är hämmande eller skapande av jobb? 

Enkelt så tror att företagande kommer från botten/underifrån. Att statliga beslut startar inga företag och föder inga entreprenörer. Statliga beslut kan smörja dem som redan har påbörjat sin resa. Eller främst de som redan är en bra bit på väg för att ta nått steg till. Problemet handlar om hur man lokalt och regionalt kan stödja de första stegen. Är LOU en tillgång eller motgång gällande entreprenörskap? Enkelt så är det största problemet att kunskapen bland både offentliga aktörer och de privata som känner sig hämmande av ett regelverk som det skräms med. Vidare så är det de små pengarna som kallas riskkapital som behövs Enkla vägar att nå dem och lokalt beslutsfattande då person- ”by” kunskap är viktig. Många gånger viktigare än själva affärsidéen på pappret.

Jag har tidigare lyft ett par exempel på framgångsrikt lokalt arbete som kan föra företagsfrågorna framåt. Generellt så är det inte skattenivåer som avgör om man startar företag eller anställer en medarbetare till. Det handlar om stöd och en marknad för ens produkter eller tjänster. Så jag ser delar i vår budget som är i riktningen men känner att det finns kvar att göra.

Men ett av problemen är fortfarande den triangulering som finns inom politiken. Att Socialdemokraterna inte riktigt törs ta ut svängarna och lita på den egna politiken. Jakten på valseger går ut över en äkthet i politiken. Att vinna valet 2014 så att man lägger grunden för en valseger 2018 och 2022 känns allt mer avlägset. Vi kan se hur moderaterna 2006 gick till val på idéer för den kommande perioden. Man vann valet 2010 för att det fanns rester kvar att lova ut. Inför 2014 känns det tomt och det är också det som opinionssiffrorna tydligt visar. Vill vi vinna på det sätter eller vill vi vinna för att väljarna aktivt väljer en framåt inriktad socialdemokratisk politik? Enkelt vad är viktigast? Att formulera en populistisk politik som vinner val eller en relevant politik som förändrar samhället?...

Media mm: DN, DN2, Ab, Exp, Exp2, SVT, Johan Westerholm, DHE, Martin Moberg,
Mer på NetRoots för progressiva bloggare.  Politometern med en samling med politiska bloggar.   
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om ,,