20131108

Beskedet...

Så kom ett besked. Ingen direkt kioskvältare men ändå ett besked. Självklart kommer inte Reinfeldt och kompani vara nöjda med det utan fortsätta yla om det enda alternativet. Det som är spännande i förslaget är att man öppnar för olika samarbeten efter valet och det är nu också upp till de nämnda partierna att förhålla sig till (S)-linje.
1. Vi socialdemokrater går till val själva med ett socialdemokratiskt valmanifest, som tydliggör våra prioriteringar kring att skapa fler jobb, vända utvecklingen i skolan och stärka välfärden.
2. Vid en kommande valseger siktar vi på att bilda en socialdemokratiskt ledd regering som tar tag i Sveriges framtidsutmaningar med ökad global konkurrens, en växande demografisk utmaning och en betydande klimatutmaning som kräver snabb omställning.
3. Vi är beredda att ta ansvar för Sverige – även i ett svårt parlamentariskt läge. Därför är vi beredda att samarbeta över blockgränsen.
En egen politisk plattform tycker jag om. Men det gäller också att vi gör den till vår egen och inte en plattform som är så tandlös att vi inte kommer kunna vara tydliga i valet. Vi måste lämna trianguleringen bakom oss. Men som sagt jag gillar att vi får till val på en plattform som är rent socialdemokratisk. Förutsättningarna efter valet kan vara hela havet stormar om man ska tolka gungningarna i de opinionsundersökingar som kommer var och varannan vecka. Moderaterna borde inta en mer ödmjuk attityd till sitt regeringsinnehav och inse att det kan vara över. 
I Vimmerby lägger den moderatledda majoriteten fram ett förslag som drastiskt försämrar för oppositionen att bedriva sin politik. Men det träder inte i kraft förrän efter valet och vem som styr då vet vi inte… Grunden att man lägger förslag som man vill arbeta efter oavsett om man sitter i majoritet eller opposition har inte förespeglat dem. Någonstans så har de sprungit in i maktens blindhet som lätt händer alla som suttit där. 
Men nu har ändå Socialdemokraterna sagt hur valet ska gå till. Hur det kommer formeras och påverkas ute landet är svårt att säga. Jag ser mitt eget landsting där vi jobbar bra tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet men samtidigt så finns det kommuner i länet som samverkar med moderaterna. Bilden är att väljarna är trötta på blocken och särskilt lokalt vill se en sammanhållen politik som gör skillnad på de problem som mindre kommuner står inför. en enighet mot "elaka" staten och EU som förhindrar utveckling.
Den enda ska som är säker är att pusslet varken är rött eller blått utan en himmelsk massa färger som ständigt förändras. Väljarna är medvetna om det och röstar på person, parti, ide, lösning på problem och olika i de val som komma skall… När vi ser det kan vi också inse att man inte kan ha en valrörelse utan varje kommun, stadsdel kräver sin egen. Beroende på förutsättningar och vilka personer som vi lanserar.
En egen politik, plattform och öppna för samarbete med MP (som enligt artikeln står oss närmast), V, C och FP. Samarbete i alla dess former... Så musiken är bestämd och det är nu upp till partierna att bjuda upp till dans...

Media mm: DN, DN2, DN3, DN4, Peter Johansson, Ab, Ab2, Ab3, Ab4Birger SchlaugExp, Exp2, Exp3SvD, SvD2, Johan PerssonSVT, SVT2, SR, SR2.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare. Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,