20131102

Vändningen?

En undersökning och rubrikerna signalerar en vändning... Moderaterna tar ett skutt som inte ens är statiskt säkerställt… Det enda säkra är att KD nu befinner sig igen utanför riksdagen. Det verkar som medias strategi att göra valet så jämt som möjigt i jakten på lösnummer. Matchen får inte vara klar innan slutspelet.

Sveriges tredje största parti är ”Vet ej” ett parti utan ledning, utan politik, men med 17 procents sympatisörer. De flesta är nog eniga om att de inte kommer ta en plats i våra parlament, utan kommer krympa fram till valdagen. Men var tar de vägen? S, M, SD eller soffan? Troligen får alla sin beskärda del av ”Vet ej:arna”. DN måste sätta sin förhoppning till att de ska falla över på den högra sidan och det finns någon form av lyckorus över att Moderaterna lyckas öka något i en enskild undersökning. Den är gjord under deras stämma, men effekterna av den senaste veckans friskoledebatt finns inte med. 
För övrigt en fråga som blivit absurd i form av den maximala trianguleringen. Regeringen pratar ägartid och sätter X år. (S) kontrar med 10 år och sedan föreslår regeringspartierna 10 år. (S) tar ett steg till och föreslår att kommunerna ska sköta all antagning och vips så föreslår Jan Björklund att kommunerna ska sköta alla antagning och moderaterna tycker att SKL tillsammans med friskolorna ska komma fram till en överenskommelse om att kommunerna ska sköta all antagning… Jo vad röstar du på då? Ibland så kan partiet ”Vet ej” med 17 procent verka litet jämfört med hur partierna jobbar.

Dagens undersökning säger mig ingenting. För mig är inte moderaternas uppgång något att varken gråta eller jubla över. Möjligen en liten signal till oss själva att skärpa politiken. Att förstå att läget är ytterst osäkert och inte ett val är vunnet förrän den sista rösten är räknad. Att man kan få styra landet genom att vinna val eller genom att vara den som förlorar minst. Frågan är hur vi vill vinna valet? För mig är det självklart. Vi hade valledning i veckan i kommunen och alla var ense om att det är en för vår politik valrörelse som vi ska driva. Skit i de andra så presenterar vi våran lokala socialdemokratiska politik. Vi ska göra det så bra och trovärdigt att det också tilltalar väljarna i Vimmerby så mycket att fullmäktige församlingen som träffas i november 2014 har en stabil socialdemokratisk ledning… För första gången sedan tidigt 70-tal… Fokus den egna politiken. Trianguleringen i arkivskåpet och inte ducka för det obehagliga. Vi måste ha ett svar även på obehagliga frågor, hur ska vi annars styra land och kommuner?

Media mm: DN, DN2, Ab, SvD, Exp, Exp2, SVT, Roger Jönsson.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare. Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,