20131213

Nu klev Aftonbladet över linjen [Uppdaterat]


Så pekas bloggen Mitt-i-steget som skriv av Johan Westerholm ut som en hatsajt av Aftonbladet. Det är märkligt och saknar all relevans. En socialdemokrat som valt att ta kampen mot de allt mer hårdnande klimatet som råder. Inte alltid politiskt bekväm och ofta i konflikt med ledarredaktionen på Aftonbladet, men hatsajt, inte ens mot Aftonbladet.


Trodde aldrig jag skulle behöva skriva denna text. Min vän Johan Westerholm, en av Sveriges främsta bloggare och stark socialdemokrat pekas i
När hatsajterna som Bojerud kommenterat
på tas fram så finns Mitt-i-steget med,
en ledande socialdemokratisk bli
Aftonbladet ut som en hatsajt i samma anda som Avpixlat. Något så dåligt faktaunderbyggt ar det länge sedan jag skådade. Alla som bloggar om integrations-, migrations- och invandrarpolitik drar till sig trollen som ett brev på posten. Att sverigedemokraten Bojerud finns där med kommentarer är inte konstigt. Man kan bara kolla kommentarerna som kommer generellt i medias kommentarsfält. De är inte rumsrena, men klarar sig rent juridiskt för att kliva över kanten. Jag har dem i mitt kommentarsfält och väljer att de får stå kvar så länge som de håller sig innan för ramarna, vilket ibland kan vara svårt att avgöra. Jag vill inte vara en plattform för dem och lika lite vill Johan Westerholm vara det. Men samtidigt känns det viktigt att visa upp dem och deras rätta ansikte på sajter som har en bredare läsekrets. Balansen är inte lätt och ibland kanske jag låtit en kommentar fått stå kvar som borde tagits bort.

När Aftonbladet i någon form av kampanj mot SD inte orkar granska och med det låter en av de starkaste debattörerna mot rasism och SD hamna på samma sida som de hatiska sajter och människor som han vigt sitt liv att bekämpa blir det märkligt. Jag vet att Johan Westerholm och Aftonbladets ledarredaktion genom Anders Lindberg inte har samma syn på hur frågan ska angripas. Att de har gått i klinch med varandra för deras olika sätt att se på hur problemet med den ökade rasismen och hur Sverigedemokraterna växer sig allt starkare. Hur Anders Lindberg väljer att möta dem med hot om ”en röst på SD är en röst på Reinfeldt” medan Johan Westerholm söker i grunden som gör att väljarna väljer att söka sig till ett rasistiskt parti.


Enligt samtal med Johan har han på olika sätt idag sökt Aftonbladet för att få ett svar men inget hört. Både via mailen och telefonen har han sökt, men de har inte svarat… Jag är förbannad på ”min” tidning som jag i min enfald trodde stod på demokratins sida och såg till att alla de som kämpade mot de totalitära. Johan mår inte bra av att utpekas på detta sätt. Jag vill kalla det en personlig kränkning som Sveriges största tidning gör en av privat person, även om han är en ledande politisk bloggare.  Jag vill nu att Jan Helin och Karin Pettersson svarar på detta.

[Uppdaterat]

Nu har Aftonbladet efter en massiv storm på sociala medier backat och också lämnat en ursäkt och justerat rubriken i faktarutan. Fortfarande så är jag ilsken för att en ledande tidning inte är noggrannare med faktagranskning innan de publicerar. Rättelsen som ni ser nedan är dock mycket mindre i tidningen och frågan är om några ser den. Jag vet i nuläget inte om artikeln med faktaruta varit publicerad i papperstidningen och då kan man inte bara justera lite snabbt utan då krävs det mer. Jag hoppas också att journalisterna bakom artikeln tar personlig kontakt med Johan Westerholm och ber om ursäkt för det lidande han har behövt utstå.

Även Journalisten Jonathan Jeppsson ber Johan om ursäkt på Facebook

Media mm: Ab, Peter Johansson, Brix SkiCornucopia, Fredrik Antonsson
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,