20091229

Bilden av den envåldige ledaren växer fram


Idag fortsätter granskningen av regeringens ovilja att ta debatten mot oppositionen. Det visar sig att Reinfeldt bara vill stå själv och sola sig i glansen. Ingen annan gör sig besvär. Bilden av en statsminister som är sig själv nog växer fram.

Om ni minns turerna före klimatmötet så fick riksdagen erbjudandet att skicka med en extra person  och lotten föll på Maria Wetterstrand. Oj vilket stopp i maskineriet det blev. Platsen drogs in. Ingen skulle få ta glansen från regeringen. Sedan var konferensen igång och vår centerpartistiske miljöminister Andreas Carlgren var på plats för att fixa avtalet...Men inget hände eller tilläts hända förrän Han klev in på arenan. Fredrik Reinfeldt skulle var den som tog tag i frågan och gjorde ett avgörande. Nu blev det inte så.

Om bara statsministern bara varit hemma så hade frågan om sjukförsäkringen varit avgjort till alliansens, eller moderaternas fördel.

Det finns ett mönster där det är en stark statsminister som framträder. Som inte vill släppa fram några andra eller medverka i en fråga om inte svaren är givna. Med den bilden blir inte de inställda debatterna så konstiga utan mer en självklarhet. Fredrik Reinfeildt bild av sig själv, som en som står över den svenska traditionen med debatter mellan partiledarna. Även i interpelationsdebatter i riksdagen har han slängt in ersättare, helt enligt reglerna, istället för att framstå i dålig dager.

Det är bra att det nu kommer upp till utan och media börjar granska frågan.

Sedan kan man läsa i SvD om Martin Peterson, docent i filosofi som vill att man i riksdagen bildar ett anti-parti om Sverigedemokraterna kommer in i riksdagen. Vid en snabb blick ett tossigt förslag som ställer allt på ända. Ska det göras likadant ute i kommuner och landsting. Det kan nog röra till det mer än det gör nytta.

Johan U har ställt samman alla inställda debatter och det är inte få. Johan W skriver om feghetens färg, orange. Alliansfritt Sverige har också noterat detta. Röda Berget skriver om Reinfeldts rädsla för Mona. Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern en samling med politiska bloggar

Intressant?Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

7 kommentarer:

 1. Peter

  Håller med dig om det tossiga förslaget idag, jag undrar om han varit i riksdagen vid en votering vid något tillfälle. Det känns inte så. Än mindre deltagit i något utskottssammanträde.

  mvh

  Johan

  SvaraRadera
 2. Ja du Johan nu växer ideérna fram om hur sd ska bekämpas. Mitt tips är lite hederlig politik. Det kan de aldrig bräcka...

  SvaraRadera
 3. Peter: "hur sd ska bekämpas."
  Låter väldigt otrevligt. Påminner om vissa uttalanden från slutet av 30 talet.

  SvaraRadera
 4. Ja du Sivan, lika otrevligt som de tyskar som i slutet av 30-talet så fegt anammade nazisternas agenda och propaganda och lät sig fegt glida med in i nazisternas värld! Du är väl inte sån?!

  SvaraRadera
 5. Sivan, du må ursäkta språkbruket men det var inte personerna utan partiet och dess idéer som ska bekämpas.

  SvaraRadera
 6. Vänsterns sinne för konspirationer lever än ser jag.
  Reinfeld satsade mycket på EU ordförandeskapet och klimatkonferensen. Carlgren går ut med "vi är inte här för att misslyckas" varefter allt landar i fiasko.
  Du säger till "Sivan" att det är partierna som ska bekämpas men du gör ett ordentligt personangrepp på Reinfeldt själv och antyder att han strävar efter diktatorskap eller åtminstone vara "den starke mannen".
  Sedan är det inte långt till Godwins lag...

  SvaraRadera
 7. Anders, jag vill med bestämdhet hävda att jag inte skriver att Reinfeldt strävar efter diktatoriskt ledarskap. Sedan är det bara ett faktum att han vill vara den starke ledaren. Det må inte vara fel att vara en stark ledare men erkänn det då.

  SvaraRadera