20110428

Miljonärerna har fått sitt så nu kan bidragen redovisas

Kan inte låta bli att ta en sväng till kring Moderaterna och den påstådda öppenheten. Ju mer man ser ju pinsammare blir det från att i november 2010 ca fem månader sedan med stöd av Sverigedemokraterna röstat nej till mer öppenhet till att idag försöka vara öppenheten personifierad.

          – Det är egentligen för att öka öppenheten. Nu har vi gjort en del av detta och jag tycker att det ska bli väldigt intressant att se vad Socialdemokraterna gör nu. Så säger Moderaternas partisekreterare Sofia Arkelsten till SR. Men när frågan var uppe till lagreglering i riksdagens konstitutionsutskott så var det stängt för en uppgörelse kring öppenheten. Moderaterna fick med sig de tre andra borgerliga partierna och självklart Sverigedemokraterna som inte heller likt moderaterna vill visa var de får sina bidrag ifrån.

           En aspekt som jag hört är att nu är makten säkrad och miljonärerna har fått sin skatt sänkt. Då behövs inte längre bidragen, särskilt inte när man annekterar den statliga kommunikationen till sin egen. Så med det i tanken kan man glipa lite på dörren till hemliga bidragskammaren. Men om de finns fler dörrar låter inte Sofia Arkelsten oss veta. Nä jag kan inte hjälpa det. Även om en del idag jublar över den svängning så ser jag inte riktigt vad det är att jubla över.
Bara en liten passus i det hela. När Moderata partisekreteraren skriver en debattartikel kring moderaterna nämns socialdemokraterna 7 ggr och LO 6 ggr. Så åter kan de inte förhålla sig till sig själva och deras brister utan försöker skjuta på andra.
         Om vi sedan tar hjälp av Alliansfritt Sverige som räknat lite på det hela så blir bilden som än mer skev.
KALKYL. Låt oss titta på partisekreterare Sofia Arkelstens siffror rörande Moderaternas hemliga bidrag.
Arkelsten säger att ”år 2009 bidrog till exempel strax över 2.500 privatpersoner med i genomsnitt cirka 770 kronor till Moderaterna.”
Det är drygt 1,9 miljoner kronor.
2009 avslöjade TV4 att Moderaterna mellan 2000 och 2008 tagit emot 80,4 miljoner kronor i hemliga donationer. 30 av dessa miljoner inkom 2006, enligt TV4. Kvar är alltså 50 miljoner, och låt oss vara generösa och anta att 30 av dessa miljoner också kom in valåret 2002.
Kvar är fem miljoner om året, när man har skalat bort de mycket anmärkningsvärda donationstopparna under valåren. Moderaterna har alltså mellan 2008 och 2009 förlorat 60% av sina donationer från privatpersoner.
2010 års donationer är lämpligt nog fortfarande hemliga.

            Det stämmer helt enkelt inte de siffror som Moderaterna själva redovisar. Det brister å de grövsta. Bilden blir allt mer att de bara visar vad som passar för att utåt verka öppna och framsynta.
 

            När det sedan gäller om Socialdemokraterna redovisar sina inkomster från bidrag så är det bara att slå upp årsredovisningen. Allt svart på vitt. Så kom igen moderater och ge er in i matchen men läs på innan.

Media: Ab ledarblogg, Ab, SR, DN, DN2, DN3, DN4, SvD, Exp, SVT, SR2.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,