20080820

Företagsklimatet i Vimmerby

Nu har Micael Glennfalk varit ute i Vimmerby tidning och ställt en massa frågor och kritiserat mig för att blanda in rikspolitiken så här kan ni åter läsa mitt svar.

Det finns en tydlig skillnad mellan oss. Du, Micael Glennfalk, tycks inte tro att det gör skillnad vem, eller vilket parti som styr. Jag är helt övertygad om att det har betydelse. Det har betydelse för näringslivsklimat, för skola, för omsorg och för hur arbetet i stadshuset fungerar.

Du vidhåller att Svenskt Näringslivs undersökning är viktig samtidigt som du ratar tanken på att rikspolitiken har samband med det som sker här lokalt i Vimmerby. Det tycker jag är konstigt. Undersökningen handlar om utbildningsnivå, kommunikationer, infrastruktur, it och andra saker som direkt påverkas av rikspolitiken. Undersökningen omfattar även kommunala entreprenader, alltså hur mycket kommunal verksamhet som privatiserats, och den behandlar skattesatsen. Alltså vissa delar behandlar frågor som beslutas på regionalt plan eller på riksplanet. Andra delar handlar om sådant vi fattar beslut om lokalt i kommunen.

Vill man gå in i detalj så kan vi se samband. Trots låg utbildningsnivå i kommunen så skar den centerledda alliansen i kommunen bort ett antal hundratusen i budgeten för vuxenutbildning 2007. När vi socialdemokrater ville höja skatten 2007 med 40 öre för att stärka just, skola, vård och omsorg så höjde den centerledda kommunledningen förvisso också skatten med 40 öre men valde att använda pengarna till nya lån på gymnasiebygget. Lån som ännu i dag inte är uttagna men av skattehöjningen finns trots det intet kvar på kassabotten. Det beror på att de behov vi socialdemokrater såg var i högsta grad verkliga.

Hur vi än vänder oss så finns det ett samband mellan riks-, regional- och lokal politik. Det är när den ena börjar halta som vi märker att något är fel. När vi hade en s-regering fick centerpartisten Carl-Axel Centerstig som kommunalråd 1,3 miljoner mera i statsbidrag än han får nu med moderaten Reinfeldt på statsministerposten. Om Centerstig hade haft den slanten på fickan hade marken till fotbollsanläggningen kanske varit både inköpt och bearbetad nu!

Vissa långbänkar beror självklart på lokala politiker, men andra har ett större perspektiv. Jag skulle kunna ge mängder av exempel på samband där det stora slår igenom i det lilla men jag stannar där.

Du skriver att du tycker att Vimmerbys politiker ska ägna sig åt ”åldringsvård, skola och omsorg”. Det utesluter en hel del som jag och många med mig tycker att det är viktigt att lägga skattemedel på utan att för den skull slösa. Inte minst den näringslivsutveckling som du verkar sakna.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,Inga kommentarer:

Skicka en kommentar