20090114

Lite reflektioner kring partiledardebatten

Mona Sahlin gör ett fantastiskt bra intryck på riksdagens partiledardebatt. Hon har givit besked om politiken och hur samarbetet fungerar. Regeringen försöker peka på områden där vi tre partier inte är ense. Behöver jag säga könsneutrala äktenskap, NATO, Föräldrapolitiken mm

Det finns en tydlig kommunistskräck i det borgliga lägret som syndes tydligt under debatten, men när frågan kring Sverigedemokraterna och om de borgliga partierna blev det tyst. De har fått frågan ett antal gånger och alltid svävat med svaret och så även denna gång. Min slutsats är att makten är viktigare än med vem man samarbetar.

En tydlig bild är att ingen av de borgliga partiledarna tar ett tydligt avstånd för Israels övervåld. Det är beklagligt. Från oppositionen finns det en tydlig signal om att ställa Israel till svars för övervåldet.

Det har under debatten blivit tydligt att regeringen sitter i baksätet på den bil de borde köra. Mona har presenterat förslag på, om jag det får säga, en klassisk socialdemokratisk kris politik. En politik som gör att Sverige har klarat kriser så bra genom åren jämfört med omvärlden. Socialdemokratin vill möte krisen offensivt och inte något vänta se. Major Björklund var tydlig på det i sitt svar. Om det behövs så sätter vi in något... Jaja så låter det när det bara på årets 14 första dagar varslat 5000 personer.

DN debatt så förklarar regeringen att det inte finns något ekonomiskt utrymme för nya åtgärder. Det går bra att fortsätta sänka skatten för de som redan har men inte stötta upp kommuner och landsting. Det är en politik som leder till att utanförskapet ökar drastiskt, tvärt emot vad regeringen gick till val på. Åter igen visar regeringen att det står för gammal klassisk moderat klasspolitik. Ta från den svage och ge till de som har.

Socialdemokraterna presenterar då som ett svar som innebär att vi går stärkta ur denna lågkonjuktur.

Hör dessutom Göran Hägglund (kd) står och tar äran över att man inte har behövt sänka ersättningsnivåerna. Men att man chockhöjt avgiften till arbetslöshetsförsäkringen. Att sjuka blir utförsäkrade ur sjukförsäkringen och få gå till kommunerna för att söka socialbidrag.

Det är ett år och nio månader kvar till vi kan få ett regeringsskifte. Det kan verka som en kort tid, men med den regering vi nu har så hinner mycket raseras på dessa månander.

Det är många (s)som kommenterat debatten. Här kommer ett urval

Peter Hultqvist
, Eva-Lena Jansson, Monica Green, Tord Oscarsson , Johan Sjölander det kommer säkert fler som ni kan finna på S-bloggar


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

1 kommentar:

  1. Jag är chockerad över att den regerande Alliansen använde så mycket tid till att misstänkliggöra oppositionen i stället för att ge några besked till som alla som drabbats av deras politik och lågkonjunkturen. Det hedrade s,v,mp att de talade mycket om de problem rör människor i vårt land i dag.

    Mona Sahlin gjorde ett mycket starkt intryck.

    Tord Oscarsson

    SvaraRadera