20090324

Läsfrämjande på Västbanken och Gaza vann Astrids pris.

Nu har Alma (Litteratur priset till Astrid Lindgren minne) utdelat priset till "Tamer Institute For Community Education"

De bildades för 20 år sen och arbetar med läsfrämjande åtgärder på Västbanken och Gaza. Jag blir glad för det kan ses som en markering om hur viktigt det är med läsandet bland våra barn. Man kan se priset som en markering mot Israel. Det visar sig att de har varit nominerade redan 2003. Det som är skönt är att man inte tar dagspolitisk hänsyn utan arbetar i Astrids anda.

Juryns motivering:
Med uthållighet, mod och idérikedom har Tamerinstitutet under två decennier stimulerat palestinska barns och ungdomars läslust och kreativitet. Under svåra förhållanden bedriver man ett läsfrämjande arbete av osedvanlig bredd och mångsidighet. I Astrid Lindgrens anda ser Tamerinstitutet ordets makt och bokens, berättelsens och fantasins kraft som viktiga nycklar till livsmod, självkänsla och tolerans
.

Det är nu andra gången som priset går till en organisation som arbetar med läsfrämjande åtgärder. 2007 fick Banco del Libro från Venezuela. Ska priset främja läsandet så är det bra at dt inte bara går till "kända" stora författare utan också till de som gör grovgörat nere på golvet.

Så ett stort grattis till Tamer Institute For Community Education och tack juryn för ett bra val

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar