20090401

Vakna Fredrik, du har ett land att leda, inte riva

Igår kom alarmerande siffror från Konjunkturinstitutet(KI). Inte en siffra pekar åt rätt håll. Länets socialdemokratiska kommun- och landstingspolitiker träffade kommunal igår och bilden var svart utan nyanser. Men vad gör regeringen... INGET!

NU är det bråttom. Kalmar läns kommuner sitter nu och bara väntar på vårproppen och SKLs skatteprognos som kommer i slutet på april. Landstinget skjuter på budgeten från juni till november för att komma så nära som möjligt. Landstinget menar att om man lägger en budget i juni så kommer man få göra en ny till november för osäkerheten är så stor.Bilden i länets kommuner var att stora neddragningspaket är på gång. En del kommuner tror de kan klara 2009 på marginalen men inte alla. Hultsfred som exempel prognostiserar ett stort underskott för 2009 där. Prognosen är minus 14 miljoner varav 11 miljoner är minskade skatter och statsbidrag.

Bilden är att det finns en osäkerhet ute i kommunerna om vad som ska göras. Kommer det pengar så att man kan reda ut denna kris eller ska man ta till osthyveln. Andra funderar på yxhugg eller strukturförändringar. Dessa diskussioner blir offentliga och gör att det blir stora skriverier i lokalmedia.

Genom den osäkerhet som råder så skrämmer man upp invånarna många gånger i onödan.

Nu har även DNs ledarsida vaknat och förstått att det behövs höjda statsbidrag till kommunerna. Även SvD har börjat jaga regeringen. Snart så kommer regeringen känna att det blåser kallt på toppen när man inte har några vänner att värma sig med. Kom inte och säg att jag inte varnat er.

Bilden är att regeringen med statsministern Fredrik Reinfeldt i spetsen inte klarar av att rädda välfärden. Regeringen klarar inte av att rädda jobben. Vad klarar den av?

Idag kommer vi socialdemokrater presentera vår jobbpolitik. Fredrik, Anders, Maud, Göran och Jan se och lär. Ni kan få sno lite så vi får fart på Sverige.

Andra som skriver om detta är Peter Andersson, Jonas Morian, Arvid Falk. Andra socialdemokrater som bloggar hittar ni här

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar