20090813

Lite smått från min del av Världen

Det har hänt en del som kan vara värt att kommentera under den senaste veckan.

Statsbidrags ja eller nej
Oppositionen i landstinget i Kalmar län har vaknat efter sin sommar dvala och det känns tryggt, för det är inget nytt. Samma gamla gnäll. Mer pengar till all verksamhet samtidigt spara på all verksamhet... Det känns seriöst. Nu har ett antal kristdemokrater skrikit mot regeringen att de önskar mer resurser, kloka ord, men från länets kristdemokrater är det tyst. Kristdemokraterna i regeringen slår ifrån sig med att de aldrig blir nöjda.

Nu har dock vår moderate statsminister med finansministern i släptåg, eller tvärtom, lovat att öppna pengapungen. Frågan är om hur mycket det blir. Små allmosor är inget som räddar välfärden. Det behövs ett ordentligt tag om det ska bli trovärdigt och inte bara vara lite politisk fernissa.Sen kör de vidare på de gamla moderata mantrat. Sänk skatten oavsett om vi har råd eller ej. De övriga borgerliga regeringspartierna är tydligen inte riktigt med på båten och det ska de ha heder av om de orkar hålla emot. Där är jag tveksam.

Polis ska inte röra politiken
Inom polisen pågår en märklig diskussion om man som polis ska få vara politisk aktiv. För mig är det en mycket horribel diskussion. En av polisens uppgifter är att försvara demokratin och att man då själv motarbetar den. Ska bli intressant att sed hur arbetsdomstolen beslutar i frågan.
DEn diskussion som jag vet pågår inom olika partier är att man inte ska vara politisk verksam inom den nämnd som man är anställd. Det är för att det kan bli jobigt att fatta beslut som påverkar ens arbetsplats och gör att relationen med arbetskamrater kan bli svår. Det finns också en risk att man blir mer arbetsplatsombud än politiker. Därifrån till att stoppa en yrkesgrupp är det milsvis, när det dessutom är en arbetsgivare och inte ens politisk parti som avgör vilka politiska uppdrag som passar.

Nu tar jag mig för pannan när det gäller de senaste turerna kring Astrid Lindgrens Värld.
Nu har de så kallade sagobröderna gått till länsstyrelsen för de har hittat ett möjligt fel på kallelsen till extra bolagsstämma. Nu känns de bara som bittra gamla gubbar som gör allt för att förstöra. I Vimmerbytidning har det under sommaren pågått en debatt som jag inte blir klok på. Ska kommunen sälja eller behålla. Är allt detta beroende på att man från Astrid Lindgrens Värld, ALV, haft planer på en hotellanläggning.Måste medge att Gudrun Brunegård gjort ett antal kloka inlägg i denna debatt. Ja det är inte ofta som jag ger Gudrun beröm men här ska hon ha det. För kommunalrådet som borde försvara kommunen har inte synts alls i debatten. Han har skickat fram tjänstemännen istället. Enligt mig fel, för det är en fråga som hör hemma i politiken.
En annan som gjort ett bra inlägg i debatten är Alf Wesik på Vimmerbytidning som gjort en riktigt nyanserad ledare för att vara honom. Dock tror jag inte att det behövs en värdering till. När den nu gjorda värdering finns klar så tror jag den rättar ut alla frågetecken.

Den kommunala vardagen...
Har pratat lite med tjänstemännen och det känns som det finns en uppgivenhet att försöka göra en budget som man vet inte kommer hålla. Jag förstår dem och menar att det behövs en större tydlighet från politiken vad som ska prioriteras. Det går inte att blunda och köra på som inget hänt. Oavsett om regeringen skjuter till mer resurser måste vi ta na tag och göra jobbiga prioriteringar som kommer drabba folk. Tjänstemännen måste få tydliga riktlinjer vilka spelregler som gäller. Min fråga är om den nuvarande politiska majoriteten orkar med det.

Nu oppionsundersökning
I Aftonbladet och DN kan man idag läsa om en ny undersökning som ger Sd 5.6 procent. Det gör dem större än både Kd, 3,6, och centern 4,6 procent. Nu vet jag inte vad undersökningen är värld då det är endast kring 1000 personer som är interjuvade. För min del hoppas jag den inte stämmer med Sd resultatet.

Som avslutning så läser jag Aftonbladet samtidigt som jag lyssnar på Amy Winehouse på Spotify. Där vräker Magnus Uggla ur sig att "Jag blir hellre våldtagen av Pirate Bay än rövknullad av Hasse Breitholtz och Sony Music, skriver han på sin blogg. Nu lyfter han bort sin musik från Spotify." Så det kan bli...

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

  1. Jag kan glädja dig med att AD idag fattat ett interemistiskt beslut att poliserna får fortsätta ha sina uppdrag till dess att domstolen slutligt prövat frågan.

    SvaraRadera
  2. Hej Daniel.
    Det är positivt och ger väll ändå en fingervisning om vad skåpet ska stå

    SvaraRadera