20091128

Den som fångar den bollen vinner oftast matchen.


Den senaste månadernas olika politiska skeenden och utspel har lett till en stor tolkar debatt om hur Sverige kommer styras efter valet 2010. En fråga är efter vilken spelplan som vi ska spela?


Mycket av teorierna utspelar sig kring Miljöpartiet och vilken väg de ska vandra. Idag på DN debatt har Olof Ruin en artikel om hur spelplanen kan formuleras. Det ska sägas att alla dessa teorier bygger på antagandet att Sverigedemokraterna kommer in i riksdagen.
Personligen tror jag att riksdagen är det minsta problemet, utan där problemen kommer uppstå är i kommuner och landsting med olika andra intressepartier som inte har den ideologiska kompassen som finns hos de etablerade partierna. Även om vissa verkar vilja överge dem, eller gått vilse.

När det gäller RödGrönt styre så har jag bara gott att säga om det då vi styr tillsammans i Landstinget i Kalmar län. Vi framhålls ofta som ett skyltfönster för både den praktiska politiken och vårt välfungerande samarbete. Så att tro att Miljöpartiet skulle efter valet göra upp med den borgerliga Alliansen känns främmande. Men det är härifrån det Röd-Gröna som inbjudan till lösningar har kommit.

Ska man sen se på vilket parti som skulle vara berett att gå över den berömda blockgränsen så ser det tufft ut från Alliansens sida då både de gamla mittenpartierna Centern och Folkpartiet isolerat sig ute på högerkanten med Kristdemokraterna flåsande i nacken. Plötsligt så tonar moderaterna fram som ett mittparti....Dock ett mittparti till höger den gamla skalan.

Den fråga som då inställer sig är hur det ser ut på den andra sidan. Bilden är att där finns det partier som kan tänka sig att se till Sverige framför partiet och det är det som gör att man blir ett statsbärande parti. 

Men det är  knappt ett år kvar till valet och det kan hända mycket på detta år. Det partistrateger nu sitter och grubblar över är vilken boll som kommer ploppa upp och bli den avgörande. Den som fångar den bollen vinner oftast matchen.

Andra om
Kent Persson gör en lördagsbetraktelse
Johan Westerholm har läst samma artikel som jag
NetRoots för progressiva bloggare

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar