20091220

Fjärde advent och doften av pepparkakor


Helgkrönikor är det nya i den politiska delen av bloggvärlden vill jag lova och det är i mitt tycke mycket trevligt. Vi släpper den mer pang på motståndaren till att mer tänka högt, filosofera om smått och stort. Så även jag denna dag.

Sitter och lyssnar på julmusik inandas doften av pepparkakor ( Det ska bli ett pepparkakshus som ska bräcka släktens...). Söndagspromenaden avklarad och hustrun och jag konstaterar att det är vinter när den är som bäst. I Vimmerby är det nu ett jul/vintermotiv som slår vilket vykort som helst. En dag som denna känns världens problem långt borta. Julharmonin börjar infinna sig.

Kan inte hålla mig borta helt från en liten politisk betraktelse. Idag så har ännu en opinionsundersökning kommit. Må det va årets sista tro?... Det är TV4/Novus som presenterar det senaste. Den speglar den senaste trenden att det tappas inom alliansen. Tord Oskarsson har gjort en bra sammanställning
S 34,2 + 0,8 V 6,4 + Mp 10,9 + 2,0 = 51,5 = 189 mandat. Det är 18 mandat mer än i dag.

M 25,9 - 2,3 Fp 7,4 + 0,8 C 5,5 oför Kd 3,7 - 1,0 = 42,5 142 mandat ( Kd under spärren). Det är 36 mandat mindre än de har i dag.
Det som jag kan konstatera är att de senaste veckornas undersökningar har varit relativt samstämmiga när det gäller opionsläget i partierna.  Kan man efter det dra slutsatsen att det finns en sanning i det? Både och. Visst stämmer vindarna med den senaste tidens händelser men därifrån förklara valet i september 2010 för avgjort är oklokt.

Hur kommer de olika parterna att reagera på det aktuella läget är svårt att säga.  Jag har en stilla förhoppning att om nu Sverigedemokraterna kommer in att avståndet mellan blocken är större än de procent som Sverigedemokraterna lyckas skramla ihop.  På det sättet slipper vi göra massa olika parlamentariska lösningar med bara ett syfte för att hålla sd borta från maktens gryta.
PJ Anders Linder på SvD har idag en ledare som spekulerar lite i hur valrörelsen kan gå utifrån vad som han kallar de stora bestämt. Jobben ska vara huvudfrågan allt enligt moderater och socialdemokrater. Men kan vi vara säkra på att det är det som kommer vara den frågan som väljare och media fokuserar på eller dyker det upp någon säldöd eller annat som tar fokus från den bestämda spelplanen.


Sist en koll på knufflistan som ser bra ut från ett Rött perspektiv.
1. Peter Andersson (1)
2. Alliansfritt Sverige (3)
10. Mitt i steget (10)
16. Kulturbloggen (16)
18. Rödgrönt samarbete (18)
25. S-buzz (28)
28. HBT-Sossen (27)
29. In Your Face (31)
36. Peter Högberg (41)
38. Veronica Palm (38)
40. Claes Krantz (36)
44. Bodströmsamhället (48)
46. Erik Laakso På uppstuds (37)
 Nu är det åter dags att ta sig ann söndagstraditionen med fia med knuff mot hustru och svärmor. Idag känns det som om jag ska segra... Till det en kopp te och en lussebulle. Fortsatt trevlig helg på er


Mer blogg
Kent Persson har sin Söndagskrönika och Peter Andersson har skrivit sin sista innan semestern. Ulvenlöv om topplistan. Johan Westerholm SAAb bloggar. Mary skriver om att det ska kännas att kränka en annan. Röda Berget noterar stabilare mark. Roger Jönsson ser en RödGrön regering om nio månader. Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern en samling med politiska bloggar

Intressant?Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar