20091219

Klimatet nattens förlorare


Bilden är entydig det blev ett fiasko. Världens ledare orkade inte ta ansvar för vår planet. De ekonomiska intressena var större än ansvaret för vårt gemensamma klimat. Vad händer nu?

Den mediala bilden som rullar ut är att det möjligtvis kan bli något urvattnat avtal som inte gör skillnad. Problemet med det är att det kan låsa mer än det gör nytta. Många menar att det är bättre med inget avtal än ett dåligt urvattnat. Det kan ligga nått i det.

I en liten notis så konstateras att även mötet mellan USA och Ryssland för att minska kärnvapen gått åt skogen.

Vad säger det här om politikens roll på det internationella planet är den tiden förbi när vi gjorde överenskommelser. Eller handlar det om att utvecklingsländerna inte finner sig att bara följa industriländerna längre utan ser ett eget intresse? Om det är på det viset så ser jag positivt på framtiden. Devisen alla ska med måste även gälla på det internationella planet och särskilt i frågor som är av så stor vikt som klimatet.

Det ska bli med spänning och viss oro att följa den fortsatta utvecklingen. Har ett sista hopp om att det ska bli ett avtal. Världen behöver det.

Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern en samling med politiska bloggar

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

1 kommentar:

 1. Jobba på efter deadline, bra - Plasten nästa
  2% är dubbelt så bra som 1%

  Plast är fantastiskt, men tyvärr börjar våra plastproblem bli oöverstigliga, globalt, regionalt och nu lokalt. Samordning är lösningen: Var i näringskedjan hamnar slutligen plastpartiklarna? De höga plasthalterna, tusentals plastpartiklar per kubikmeter havsvatten, som konstaterats i alarmerande globala rapporter, sedan 10 år tillbaka, har nu upptäckts även i Sverige, vi insåg inte att problemen med plastsopor var så stora. – Dags att agera NU!

  d2w® kontrollerbar plast (bioplast) kan göras nedbrytbar utan utsläpp av metan. Plasten efterlämnar inga fragment. d2w® kan återvinnas med vardagsplast (se www.biodeg.org/position-papers/recycling ), eller förbrännas för energiåtervinning. d2w® kan provas enligt krav ASTM D6954-04

  Mer information finns att läsa på:
  www.switchpac.se/kommun

  ÖSTERSJÖN – ”första havet med rätt plastpolitik”

  Därför har vi också lanserat oss på Facebook. Välkomna att vara med!
  – Nu finns vi där – Miljöpåsen ,,, sprid länken!
  http://www.facebook.com/group.php?gid=102972310204

  SvaraRadera