Nya Högbergs Tankar

Jag håller på att byta sida och ni kan läsa mera på Högbergs Tankar som kommer bli sidan där jag bloggar, tänker och presenterar Högbergs Tankar HB. Ni kan också se inläggen i högerspalten!

Innehållet kommer mera vara av vardagliga reflektioner från en medborgare blandat med politiska analyser och tyckande. Det lovas mer video och kultur. Hopppas ni följer mig över från denna sida. Kommer under en övergång innan all teknik fungerar dubbla lite.

20091206

LAS-megafonen ljuder igen...


Nu är avtalsrörelsen igång och från högern och arbetsgivarhåll är den klassiska megafonen igång. med andra ord inget nytt. Så fort en arbetare ställer krav går företaget under...

Det är dags att Svenskt näringsliv börjar nyansera debatten om de ska få stöd för sina idéer. Det finns väll ingen som på fullaste allvar tror att de fackliga organisationerna strävar efter att göra sina medlemmar arbetslösa. Vad vinner facket på det? Idag kan man läsa i Aftonladet hur Svenskt näringsliv med Stefan Fölster jämrar sig över LAS. För vilken gång i ordningen vet jag inte. Åter igen så sker en förhandling mellan arbetsgivare och de fackliga organisationerna. Kan en arbetsgivare visa på att en speciel anställd behövs för att klara företaget så går facket, utan problem, med på det. Lagen är till för att ingen ska kunna bli uppsagt utan ett rimligt skäl. Det ska inte gå att säga upp någon på grund av vilken färg på strumporna man har på måndagar. 
Sedan när det gäller ungdomsarbetslösheten så löser man inte den för att det blir lättare att säga upp äldre.

Även DN har slagit på megafonen idag och ondgör sig om att LO vill ha löneökningar och skärpa up villkoren för bemanningsföretag. Lösningen för DN är åter luckra upp LAS... 
Det är en självklarhet att när företag sparkar anställda för att nästa dag ta tillbaka dem genom bemanningsföretag att något är fel och jag har svårt att finna kopplingen till LAS.

Det som måste till är en politik som tillskapar fler arbetstillfällen. en politik som gör att företagen får en växande marknad att sälja sina varor och tjänster på. Det är först då som vi kan bekämpa arbetslösheten. Att som nu hålla på med denna skendebatt blir bara ett ideologiskt krig från arbetsgivarhåll.

Andra som Söndagsbloggar.
Johan Westerholm med sin helgkrönika
NetRoots de senaste inom den progressiva bloggvärlden

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

1 kommentar:

  1. Tyvärr så har det visat sej att LAS inte heller fungerar på äldre medarbetare (55 år jobbat på samma företag IAC i 37 år)!Allt beror tydligen på vem som är tillsatt av företaget som "chef"! Jag hade längst arbetstid inom vår avdelning men vid nedläggning fick jag gå tidigare än de som hade jobbat kortare tid! Facket bedyrar att dom har haft en diskussion med prodledaren som förövrigt satt med i METALL´s styrelse på orten?? Prata om vuxenmobbning på arbetet, och detta för att man vill säja sin mening!

    SvaraRadera