20091215

Om den starke ledaren visar sig så kommer folket...


Idag så följs Fredrik Reinfelds uttalande igår upp i bloggar och ledare. Det görs nu ett antal försök till analys om hur det senaste tidens siffror i opionen ska tolkas. Många landar på ledaren.

PJ Anders Linder  på SvD fortsätter idag sin valstrategiska analys om hur Alliansen ska vinna valet. En stor del handlar om att folket (troligen det vanliga) inte har begripit hur förträfligt jobbskatteavdraget är och att det är dags att det informeras om det... Är det inte konstigt att folk inte känner till detta avdrag trots alla dessa megafoner. Är inte sanningen att det inte är så omtyckt i förhållande till satsningar på vård, skola och omsorg. Tycker folk att det är viktigare att inte pensionärerna straffbeskattas.
Jag har skrivit det förr och gör det igen. Det finns ingen sjukdomsinsikt.  
En annan del är att allt löser sig bara moderatledaren ger sig in i debatten.
”Håll högsta chefen borta” är klassisk strategi vid krishantering, men det kan inte Alliansen kosta på sig. Statsministern är den ende som nu har auktoritet nog att avslöja och få stopp på den rödgröna populismen. Ju förr han går in i sjukskrivningsdebatten på allvar, desto bättre. Igår kom han med debattanalyser från sidlinjen, men det räcker inte. Han måste ut på plan och in i matchen. Nästa steg är att han kommer med framtidsidéer som låter som borgerlig politik istället för ännu en promemoria från finansdepartementet

Denna tilltro till den starke ledaren som folket ska följa istället för att syna den förda politiken. Kan det vara så att det är så att Vanligt svenskt folk inte gillar den förda politiken?

Frågan är hur sjukförsäkringen blir bättre för att Statsministern ger sig in i debatten. Hur gör det folk friskare? Är det med handpåläggning?
Helle Klein skriver i Aftonbladet
Upprördheten över regeringens katastrofala hantering av sjukförsäkringen är inte en fråga om retorik utan om verklighet. Tiotusentals människor drabbas och förtroendet för staten är i gungning.
Nä valet vinns inte av enskilda ledare oavsett om de heter Fredrik Reinfeldt eller Mona Sahlin utan av politiken. 


Mer om
Peter Andersson om en allians utan visioner. Johan Westerholm om samhällsanalysen och jaget. Krassman om Ensam är stark... Sedan gläds Mary åt det lilla. Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern en samling med politiska bloggar

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar