20100131

Är Centern framtid eller bara historia?

En första reflektion inför kvällens debatt. Vad är det som händer på den andra sidan i den blåa ringhörnan. Kommer det finnas en majoritet eller två oppositioner ikväll. Fastnar sedan för Centern och om de har en framtid eller om de bara är historia.

Under ett frukostsamtal med Claes Krantz så hamnar vi på vad de olika partierna på högersidan har fått. Vi konstaterar snabbt utan en djupare analys att moderaterna fått allt. Folkpartiet har fått igenom sina delar inom skolpolitiken och kristdemokraterna vårdnadsbidraget. Men sedan kom frågan. Vad har centern fått? vi kom inget på. Kärnkraften? Landsbygdsutveckling? Plötsligt så ställde vi frågan. Men vad vill centern och vi fann inga svar. Det som varit centerns styrka och profilfrågor fanns inte kvar. Maud Olofsson leder ett skepp utan sjökort och roder. Allt som finns är en karta över Stureplan. Det leder mig vidare till att en av de starka profilerna i Stockholm Fredrik Federley knuffats ner på listan till en tredje plats och får nu förlita sig på kryssen. Idag har centern två mandat och hur troligt verkar det att de ökar. Bilden är nog mer att de minskar. Stockholmscentern har importerat Maud Olofsson som dragare på första plats. Känner mig tveksam till om det kommer var en lycka strategi. Per Ankersö är mer säker och pratar om ett dream team.

Sydsvenskan har i en ledare jublat över den svängning som centern nu tagit. Men det jag läser ut av den ledaren är en bitterhet mot moderaterna som lämnat sin ideologiska fålla och att centern fyller upp den. väljarna gör samma analys och därav vacklar centern på fyra procents randen.

Om ni undrar över mitt intresse för Centern så är de e som styrt i Vimmerby under alla år sedan kommunsammanslagningen på 70-talet. De har tappat mark de senaste valen och vad händer om de åker ur riksdagen? Vad kommer finnas kvar lokalt? kommer de finnas kvar ett Centerparti till valet 2014? Från att vara balansen i Svensk politik och tagit ett stort ansvar till att fylla moderaternas högra tomrum är det en lång s och svår resa som gjorts på en relativt kort tid. Så vad som händer i Stockholm och riksdagen på verkar påtagligt utvecklingen i Vimmerby.

Min personliga önskan vet jag inte riktigt vad den är. Vill jag att Centern ska lämna riksdagen eller ska de vara kvar. Med den politiska inriktning som de slagit in på är det kanske lika bra att de lämnar riksdagen för att se över sin framtid och son politik. Om det sedan gör sin hemläxa kommer väljarna vilja ta tillbaka dem 2014.

Superveckan avslutas med superdebatten och det ska bli intressant att se vad Maud vill profilera sig och centern med eller blir et som vanligt bara angrepp på de RödGröna

Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern en samling med politiska bloggar

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

  1. "Youtube"-Pettersson står kvar på 14:e plats ser jag. Hur tänkte de där? Hans inlägg i debatten har varit bra för Centern, eller? Haha...fattar inte hur de inte kunde plocka bort denna pajas...

    SvaraRadera