20100130

Finns det underlag för den kristna högern i riksdagen?

Får en känsla av var Kristdemokraterna är på väg. Med de tal som Göran Hägglund höll på partidagarna i Jönköping och de tidigare talen och artiklarna är bilden relativt klar.

Mindre stat utom då det gäller att styra åt kärnfamiljen. Mindre stat utom när det gäller att styra värderingar. Mindre stat utom när det gäller mot offentliga. Religionen tar ett starkare grepp. För mig så närmar sig kristdemokraterna på ett tydligt sätt den religiösa högern. Vi har inte sett den så tydligt i Sverige men den värkar vara på frammarsch. Tidigare så har det gjorts några inspel av Livets ord men de har ansetts för radikala för att få en plattform värd namnet. Jag kan dra paralleller till hur de nazistiska partierna tvättat sig och nu återfinns inom Sverigedemokraterna. Den kristna höger har gjort sin hemläxa. Inga andra paralleller ska sägas. Ser att SvD är inne på samma spår idag.

Den fråga som sedan kommer är om det finns ett tillräckligt underlag för att de ska räcka till riksdagen efter valet i september återstår att se. JAg är tveksam. Den mindre parterna på högerkanten har ett par hemläxor att göra om de ska finna tillbaka till sina väljare eller finns de inte kvar.

På den vänstra sidan, där jag numera räknar miljöpartiet, känns det tryggare i politiken.Den förändring som sker görs under eftertanke. Det finns inte den desperation som  nu råder på högerkanten.

Det som jag ser hos Kristdemokraterna är ett parti som söker sig tillbaka till sitt ursprung till skillnad mot centern som desperat försöker lämna det. Det ska bli spännande under våren att ta del av dessa partiers program och sedan utvärdera  var det leder efter valet. Det som också är intressant att se är hur en centerhåla  som Vimmerby kommer reagera på den nya politiken.

Kent gör en lördagsbetraktelse där dessa frågor finns med. Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern en samling med politiska bloggar

Intressant?Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

6 kommentarer:

 1. Eran partner V (fd vänsterpartiet kommunisterna) ligger ju i princip och gungar lika nära den där 4% avgrunden ... det kan i all sanning bli en riktig rockad i riksdagen.

  Känns det så tryggt på den där vänstersidan ?
  Vore det inte egentligen skönt att få de där kommunisterna att åka ut ur riksdagen ?

  Sedan har ni jokern (sd) som gungar vid samma avgrund.

  SvaraRadera
 2. Skall jag verkligen lägga min röst på Kd nästa val? Många tänker som jag. Jag är orolig för att Kd kommer under 4% i höst. Vem skall rösta på Kd? Jag vet att flera före detta Kd-röstare kommer att lägga sin röst på SD p gr av invandrarpolitiken. Få yngre lägger sin röst på Kd och varför? Om man förnyar eller vill locka till sig röster måste man också se till att man förnyar politikerna. Många politiker är stora bromsklossar, sitter på sina stolar och inget nytänk finns. Hur gjorde moderaterna inför valet 2006. Man bytte ut.

  SvaraRadera
 3. Jonny. Ja vi är trygga i politiken och håller inte på och laborerar med ny politik. Vår linje ligger fast och sedan för vi ett samtal om hur vi kommunicerar den. När det gäller sd så får gärna gungan slå över

  SvaraRadera
 4. Du anonym om du frågar mig så kommer jag föreslå att du lägger din röst på socialdemokraterna. Med ovan blogginlägg så har jag inget till övers för Kristdemokraternas politik.

  SvaraRadera
 5. Ny politik.

  Det är ju det som är det stora problemet för er.

  Ni MÅSTE förr eller senare anpassa er politik till 2000-talet. Det går inte att fortsätta likt en dinosaurie och köra på med samma lösningar (skattehöjningar, bidrag).

  Ni måste förnya er på alla fronter, det måste alla partier.

  SvaraRadera
 6. Nä Jonny Grundpolitiken och ideologin ligger fast sedan behöver man se över verktygen och det är det som görs

  SvaraRadera