20100124

Kortanalys av debatten mellan Mona och Fredrik


Nu är den första TV-debatten över och det fanns en vinnare. Mona Sahlin var mycket bra. Ska docj sägas att hon fungerar bättre i riksdagen eller andra forum där det finns en aktiv publik.

När det gäller själva frågorna så kunde man se en pressad Reinfeldt som om han var i opposition. Det följer mönster från riksdagsdebatten. Nu börjar Alliansen på allvar vara nervösa över hur det ska gå i september.

Det visade sig en tydlig skiljelinje idag. Jag tänker på sjukförsäkrtingsdiskussionen där Fredrik Reinfeldt sa
angående stupstocken
-Måste anstränga sig mer
Så ser Statsministern och regeringen på våra sjuka medmänniskor ryck upp dig ta dig i kragen. Den samlade bilden är att Svenska arbetare är lata som behöver komma igång. De försöker smita undan.

Sedan när det gäller jobben så är inget regeringens fel utan allt är finanskrisens fel. Reinfeldt påstår att de gjort kraftfulla insatser trots det så är det mindre utbildningsplatser än under högkonjunkturen. Strategin från den moderatledda regeringen är tydlig först görs en gigantisk försämring sedan backar man ett litet hack och ska verka kraftfulla. Det funkar inte. Varken på mer jobb eller valseger.

Nu kommer denna debatt analyaseras och nya planer planeras inför nästa drabbning som sker om en vecka. Superveckan går vidare.

Kommer imorgon göra en uppföljning utifrån tidningarnas ledarsidor och bloggsfären tolkar debatten.


Krassman kommenterar. Läs även Peter A och Johan W som ger sin bild av debatten. Johan U ger sin syn på det hela.Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern en samling med politiska bloggar

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

11 kommentarer:

 1. Wow ???
  Vilket parallellt universum lever du i ???

  Vilken debatt har du sett ???
  Just nu ligger Mona på ca 40% efter ca 10000 röster och Reinfeldt på ca 60% ...

  http://www.aftonbladet.se/vss/special/storfragan/visa/0,1937,44365,00.html

  Din analytiska förmåga imponerar inte :(

  SvaraRadera
 2. Mona Sahlin vann denna debatt med 7 mot 0. enligt mig.. Reinfeldt var helt enkel oklar och surrig - rent ut sagt kass.
  Hon behöll lugnet och brusade inte upp. Fredrik Reinfeldt började veva med armarna efter halva debatten och försökte gömma sig bakom finanskrisen som ett svar på att alliansens politik gått snett.
  Anna-Lena Hansson

  SvaraRadera
 3. Ja Jonny det är frågan vilka som har bäst sympatisörer som rusar in på nätet och kommenterar.

  SvaraRadera
 4. Anna-Lena det finns tydligen de som inte delar vår syn på debatten. Så är det men jag håller med dig och du gör samma armanalys som min fru...:)

  SvaraRadera
 5. Jag antar att högerbrackorna stormat in på Aftonbladet för att ge en felaktig bild av debatten, SÅ måste det givetvis vara...

  Är du representativ för partiet så bådar det inte gott för er, ryggdunkare där !

  http://www.aftonbladet.se/vss/special/storfragan/visa/0,1937,44365,00.html

  SvaraRadera
 6. Trots jag är Sosse så tycker jag att Mona Sahlin förlorade debatten. Hon kunde inte ens svara vettigt på Reinfeldts frågor.

  SvaraRadera
 7. Jag är sannerligen ingen supporter av Sahlin, som jag tvärtom ser som alliansens enda chans till en valseger, men ikväll vann hon klart på poäng. Har nog aldrig sett Reinfeldt så tvär, ofokuserad och framförallt DEFENSIV i någon tidigare debatt. Det märks att Alliansen är i kraftig motvind för tillfället.

  SvaraRadera
 8. Jonny, min poäng är att en sosse aldrig har vunnit en nätomröstning och det visar att våra sympatisörer inte finns på nätet och deltar i dessa omröstningar. Som du ser på mina övriga kommentarer så är det en splittrad bild. Men sedan har jag en åsikt som jag står för.

  SvaraRadera
 9. Sen Anonym och Martin tack för era kommentarer. och det visar sig att man kan se och tolka debatten olika.

  SvaraRadera
 10. Vad jag tycker är intressant är att Mona Sahlin inte kunde svara på en enda fråga. Inte ens sista frågan, "varför man skall rösta på socialdemokraterna" kunde hon svara på. Då flummade hon om att det var viktigt att rösta...jo, det är det väl... men VARFÖR skall man rösta på S Mona? Det var frågan. .Skrämmande. Renifelt var lugn, saklig, presenterade fakta och framför allt...han svarade på frågorna han fick.

  SvaraRadera
 11. JudaZ vet inte om vi sett samma debatt de var två som ställde frågor och Mona som svarade. Sedan må du ogilla svaren men det är en annan sak.

  SvaraRadera