20100518

Bilden av klasskillnader finns tydligt i vården

Idag så ser jag att den politiska debatten kring att få vården mer jämlik är uppe på agendan. Vet då att det finns ett landsting i detta avlånga land som har svar på en del av frågorna.

        Skrev för ett par dagar sedan kring den RödGröna majoriteten i landstinget i Kalmar län har ett antal punkter i sina budgetdirektiv. För er läsare så kör jag dem i repris

På väg mot Sveriges mest jämlika och jämställda vård
  • Klass- och könsklyftornas effekter syns tydligt i ohälsan. Sjukvården måste aktivt motverka de hälsoklyftor som beror på klass och kön.
  • Med utgångspunkt i öppna jämförelser om folkhälsa samt hälso- och sjukvård ska åtgärder identifieras för att påverka ojämlikheten i hälsa. 
  • Landstinget ska i årsredovisningen särskilt redovisa de insatser som har genomförts för att uppnå en jämlik och jämställd hälso- och sjukvård.
  • Den klassbundna tandohälsan ska motarbetas.
        Det som i huvudstaden är ett av problemen att komma tillrätta med detta är vårdvalsystemet som finns i Stockholm. Systemet bygger på korta besök hos doktorn vittnar en läkare om och det tar tid från de patienter som behöver vården bättre. Från Alliansens sida pratas det mycket om tillgänglighet men det känns som i deras ögon är tillgänglighet lika med antalet privata aktörer att välja mellan. De tror åter på att det är en fungerande marknad kring vården och det är det unte då det är ett område där människor står i beroende ställning till sjukvården och ofta i ett svagt tillstånd. Uttrycket att man måste vara frisk för att vara sjuk får en ny innebörd med alla dessa system som inte har ett patientfokus.
        Slutligen sitter på ett hotellrum i väntan på att vi ska avhandla landstingets bokslut på det sista fullmäktige mötet innan valet. Det är ingen högoddsare att oppositionen kommer fäkta med det mässa för att finna en gnutta hopp om en framtiden.

Peter Andersson har hunnit före på denna fråga. Mer läsning finner ni här: RödgGrön och NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,