20100516

Söndagskrönika om vilken makt får den små partierna och varför?

Så är söndagen här och promenaden blev tillfälligt inställt på grund av regn. Att sortera papper är dock inte ett tillfredsställande alternativ men för familjefridens skull är det nu gjort. Återstår en krönika och det känna mer rogivande.

      Det har varit en vecka av blandad karaktär. Undersökningar har kommit och den senaste ramlade in idag och den ser ljusare ut än den som kom innan som såg mörkare ut än den som kom innan som såg ljusare ut än den som kom innan som var lite mörkare än den som kom innan... Ja att få en koll på var det blåser räcker det inte med att stoppa upp fingret i luften och känna efter. Vill hävda att det runt mitt finger skulle var en liten orkan som blåste runt runt runt. Men vari ligger väljarnas sympatier? Är bilden så skiftande och vad svarar de på. Om vi tänker efter när vi får en fråga. Svarar vi rakt eller tänker vi på syftet som frågeställaren kan tänkas ha. Ska ge en försök till tolking av ett par partier och vart den kan blåsa.
       Men var står Kristdemokraterna som överlåtit besluten till ett köksbord (Det ger begreppet träskalle en ny innebörd.). Att det sakta men säkert är ett parti som mer och mer ser fyra procents spärren underifrån är tydligt. Är det så som det skrivs i SvD att de har ett image-problem. Tror att det kan vara ett svar men att det andra är mer rätt. De saknar en politik som väljarna har förtroende för. Jag tror inte på sikt att det går att paketera en politik som inte folk ställer sig bakom. Sedan spelar det ingen roll hur glättigt pappret är.Visst kan en bit choklad ha en liten betydelse men jag tror inte det avgör på sikt och trenden var tydlig även innan Tobleronen dök upp igen.
       Även Centern svajar och här är bilden än tydligare och det hör jag när jag pratar med äldre centerpartister. "Vi känner inte igen oss" Det är en mening som jag brukar höra i mitt eget parti men den är tyst och har övertagits av centern väljare och medlemmar. Senast igår var den en gammal centerpartist som önskade lycka till i valet. Vet inte om deras väljargrupper på landsbygden med Fido i hundgården är sugen på att anlita Maud för att ut och gå med hunden. Har inte direkt hört det behovet kring mina grannar som har gått om hundar. Är det så att det är ett behov som kommit av de äldre damerna kring Stureplan eller Östermalm som har problem att ta sig ut från sin paradvåning?
       Om i sedan byter planhalva  och ser på Vänsterpartiet så är de där de oftast varit. Kring kamrat fyra procent. Är jag orolig att de inte ska klara sig så är svaret ja. Från Socialdemokratiskt håll tror jag inte att vännen är lika stark då vi inte är så superstarka i opinionen. Får vi en Socialdemokrati som passerar 40 procent så finns det en betydligt starkare kamrat fyra procent än idag.
         Det som kommer bli avgörande för de mindre partierna är hur mycket vi stora partier och våra respektive samarbeten tillåter egen race. Här kommer ett av de stora problemet vara. Hur mycket kan de små få lova utan att ta det som en inteckning för att det blir politiken. Problemet är tvådelat. Dels hur det lilla partiet klarar att leva upp till brustna löften efter valet och vad det ger om fyra år.Det andra är hur pålitliga våra respektive samarbeten blir om ingen får med sig sitt löfte. Men vad händer om vi släpper efter och alla partier får sitt. Ja det är ingen framkomlig väg för någon. blir bilden som kommer styra att vi stora bufflar styr och de små bara får vara med och gilla läget. De storas röstboskap.
        Det politiska Sverige har en ny situation där vi är sju partier men två tydliga block. Att finna formen för hur politiken inom blocken prioriteras utifrån viktningen av röster internt är en balansgång som kan bli svår. vilket genomslag ska fyra procents partiet få i förhållande till 10 och 30 procents partierna. Behöver parti fyra procent få genomslag för att inte försvinna nästa val och vad säger då väljarna till 30 procents partiet?
        Jag har inte svaret men ser fram emot framtiden då vi kommer få se vad vi hamnar.

Media: SvD / SvD2 / DN / Aftonbladet /
Bloggar: Kent och Krassman och Tokmoderaten och Back Nilsson. Krönika finner ni Hos Johan U. Mer läsning finner ni här: RödgGrön och NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,