20100602

Kunskap, hjärta och hjärna leder oss till mellanöstern

Kan inte släppa det som nu sker i mellanöstern efter de senaste dagarna och då påminns jag om ett samtal till ring P1 som gick idag på morgonen. Det handlade om okunskap.

      Det för mig ut på en resa som ger två färdriktningar. dels den lokala i Gaza och andra liknande platser och vår kunskap. Och finns det ett samband mellan detta. Eller är det så att kunskap finnes men inte används?
      Om jag börjar resan nere i Gaza så ringer det där samtalet till "Ring P1" i mitt huvud. Mannen som ringde in sa att om man gav de unga kunskap om världen och hur den ser ut och fungerar så minskar viljan till dessa illdåd mot Israel.
      Han lyfte en målande bild av den lilla mannen som förlorar både mark och försörjning samt hustru och barn. Hur kommer han att reagera mot den som gjort detta. Självklart frodas en ilska som lätt går över till hat. Att då rekrytera denna man till bombare är inte så svårt. Ställ er själv frågan.
     Men kan vi nu få den unga att bli hungriga på kunskaper och viljan att förändra världen så är mycket vunnet. för vi vet att kunskap är makt och därav ett farligt vapen för dem som har nått att frukta.
     Om vi nu reser hem igen och tar en koll på vår egen bakgård så vad finner vi där när det handlar om kunskap kring mellanöstern och arabvärlden. Ja här finns det en del att göra. Hjälpen kommer idag från bland annat Marika som på ett förträffligt sätt ger oss en kunskapsbas att börja med.
     Men om vi nu kloka Svenska medborgare anser oss ha kunskapen hur förvaltar vi då den. Det ger oss en resa i i vårt inre. Det är här som jag nu ger mig in i ett minfält ty vem anser sig sitta på sanningen då hjärtat styr framför hjärnan. Ska jag vara självgod så besitter jag sanningen, men är för ödmjuk för att ge er den godbiten.
     Historien upprepar sig med den starke som sätter sig på den svage. Det finns åtalet exempel båda i verkliga livet och i skrönorna. Men när det gäller mellanöstern blir inte bilden lika tydlig. Vem är den starke/onde/gode/svage? Ja en del säger Israel om allt och andra Palestinierna (med stöd av övriga arbabvärlden). Själv är det ingen hemlighet att mitt hjärta stödjer den lidande befolkningen i Gaza. Att jag anser att den store och starke i detta sammanhang är staten Israel. Som jag tidigare skrivit är det av vikt att de stora är snälla mot de svaga oavsett vad som sker.
     Jag vill också i sammanhanget citera vad Pierre Schori skriver på DN debatt idag
Mina känslor för Israels folk har inte förändrats över åren, men av min ungdoms dröm om en klasslös och glädjerik kibbutzsocialism har det blivit en stat som kollektivt bestraffar ett utarmat och statslöst grannfolk, utlöser obegränsat våld mot civila och FN-byggnader i Gaza, systematiskt ockuperar och annekterar palestinsk mark samt bryter mot krigets lagar och internationell humanitär rätt.
    Har själv inte varit i mellanöstern utan bara varit turist i Turkiet och på Cypern men känner att jag skulle vilja längre österut på min resa genom världen. Men nu är frågan om jag kan,vill och orkar.
     Frågan hur vi kommer vidare är nu uppe för debatt och jag ser att fler drar paralleller mellan Israel och Sydafrika och då kommer ordet bojkott upp och jag är redan där.

Media: SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, DN1, DN2, DN3, AB1, AB2, AB3, Expressen1, Expressen2, Expressen3, SVT1, SVT2, SVT3,
Johan U och Johan W och en gång till och HBT-sossen skriver och skriver.Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,