20100728

Kulturen och Vimmerby del 1

Mötet med Kjell-ÅkeAstrid Lindgrens Näs satte igång funderingar i mitt huvud och då kring kulturen och Vimmerbys roll i den världen. Det är två spår som flyger omkring i mitt huvud utan att riktigt landa. Kommer bena lite i det i ett par inlägg.

       Vill att man ska skilja på kultur och kulturpolitik. Det kanske man inte kan enligt någon regelbok men det struntar jag i och gör i alla fall. Anledningen är enkel för mitt kommande resonemang. Om vi börjar med den lite enkare delen om någon del nu är enkel så gäller det kulturen och då utövandet av den i Vimmerby.


       Vimmerby har mycket kultur men saknar samtidigt kultur. Det finns en massa grogrund för att utveckla Vimmerby till en kulturscen som skulle kunna locka aktörer och publik från vida håll. Men det verkar som om tron på oss som några som kan göra det. Vi hade en SPUNK-festival (internationell barnteaterfestival) med medverkande från stora delar av världen. Succé för de medverkande men visste Vimmerbyborna om vad som föregicks i deras egen stad. Troligen inte. Vi hade besök av de fyra Socialdemokratiska riksdagsledamöter som var djupt imponerade över vad som hände i Vimmerby. Men återkommer denna festival. Det skulle kunna bli en motsvarighet till Gothia cup. Barnkulturens motsvarighet i Astrid Lindgrens Vimmerby. Men vill någon leda skeppet.

       Teater med inriktning på våra unga borde med tanke på dragaren Astrid Lindgrens Värld kunna bli hur stor som helst och kunna locka även utanför regionen. Med tanke på att det är barn från hela Sverige som söker till de roller som finns under sommarmånaderna. Varför inte skolan ser de möjligheter till att anordna kurser med det i fokus och hela Sverige som upptagningsområde. I kommunen upplevs det frisläppta frisöket som ett hot. Fel! Det är möjligheten för Vimmerby och dess utbildningar

      Vidare så finns berättartraditionen genom Astrid Lindgren som nu har lett till att vi fått en universitets utbildning i barnboksskrivande. Men det skulle på det området kunna ske så mycket mer och då om vi kopplar det till Astrid Lindgren konferensen som sker vart annat år så skulle vi bli en nod för berättandet och då med koppling till våra unga.

       Det finns inga sanningar här men jag ser möjligheter som jag inte anser att de styrande politikerna gör tillräckligt för att ta del av. Ser hur vi med dessa områden kan förena besöksnäringen med de lokala jobben och välbefinnandet hos kommuninvånarna.
 

     Återkommer senare med Vimmerbys roll i den nationella kulturpolitiken.

Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Boken om NetRoots och Politometern med en samling med politiska bloggar.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,