20100726

Pride i Vimmerby? Nä skulle inte tro det

Denna vecka är det Pride. Tidningssidorna fylls med färgglada bilder på festande människor. Men i Vimmerby laddar vi för Bullerby cup i fotboll och frågorna kring HBT passerar förbi utan att någon tar en notis om det.

       De finns de som menar att det där med HBT-frågor bara är nått för schlagervärlden och storstaden. För i Vimmerby finns inte några sådana. Men visst gör det det. Men vem vågar kliva ur garderoben i Vimmerby och andra mindre orter. det krävs att du är en stark person som är trygg i dig själv. Att då som ung när du precis börjar upptäcka din sexualitet springa ut på stadens gator med om du är straigt eller gay är inget man gör.

      Men vilken kunskap har skolan och skolhälsan kring dessa frågor? Är de behjälpliga eller lider de av fördomarna som jag möter på stadens gator? Inom landstinget kommer jag driva på för att vi får en bättre kunskap kring dessa frågor men också att vi som Sörmlands läns landsting blir certifierade kring dessa frågor. Jag skrev tidigare kring detta.
Jag driver på i landstinget att vi ska ta efter vad landstinget i Sörmland, under Fredrik Pettersson förträffliga ledning gjort. Ta fram en policy för HBT-frågor.

      Det visar sig idag på DN debatt att HBT-personer får sämre vård fast de många gånger behöver mer vård. När de söker för enklare sjukdomar får det sin sexuella läggning ifrågasatt med mera. Det gör att de drar sig för att söka sjukvården vilket leder till en försämrad hälsa. Här har vi politiker ett ansvar att se till att ALLA behandlas LIKA oavsett kön, hudfärg och sexuell läggning.

      Sverige har kommit långt men än är vi inte i mål utan vi har en bra bit kvar på vår resa innan vi når ett samhälle där alla är accepterade för just den de är och inte för den stereotyp som är en konstlad norm

Media: Ab ledare, DN, DN, SvD, Ex, Ex.
Bloggat: Gammalt inlägg och Kent och HBT-Sossen som säkert kommer med mera under veckan.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Boken om NetRoots och Politometern med en samling med politiska bloggar.

Intressant?Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,