20100730

Socialdemokratin är en motkraft till att kasta mat och bränna pengar.

Att hälla ut champagne. Att elda pengar. Att slänga hamburgare. Inte samma sak men samma fel. Ja så enkelt ser jag på frågan. Och inget är Socialdemokratins fel!

      Idag så går Gudrun Schyman till motattack och försöker ge en förklaring till att bränna 100 000 kronor. Den är så tunn att den inte ens håller i första prövning. Visst är det inte försvarbart med dessa löneskillander mellan könen. Men hur många uppfattade budkskapet när Feministiskt Initiativ brände 100 000? Ingen för debatten har sedan den dagen handlat om pengabränningen och det moraliska i det och inte i de orättvisa lönerna.

      Samtidigt är, som Jytte Guteland skriver, det aldrig ok för en sosse att varken elda pengar eller kasta 49 hamburgare. Det är ett slöseri som inte finns en socialdemokrats värld. Det är mot detta som arbetarrörelsen stred. När överklassen vältrade sig i mat och lyx och den fattige fick ta smulorna om de trillade ner något.

     Arbetarklassen var mån om att ta tillvara de knappa resurser som fanns tillbuds och inte slänga något. att då beskylla Socialdemokratiska arbetarpartiet för att ligga bakom överklassens nya trender så saknas kunskap.

     Socialdemokratin ser som sin uppgift att fördela resurser rättvist och då genom skatten som redskap. Att som den sittande moderatledda regeringen ge stora skattelättnader till överklassen så det får mer pengar till att kasta hamburgare och hälla ut champagne visar bara på hur fel den nuvarande politiken slår och att det inte gör ont att beskatta dessa rika för att fördela till dem som behöver bättre. Att ge våra äldre, sjuka och barn bra förutsättningar med resurser som annars hade gått till att hälla ut champagne är inte svårt att försvar för en socialdemokrat. Att försvara högre skatt från de som kan bränna upp sina pengar är inte heller svårt. För se till de fattiga som finns i landet och ökat under de senaste åren är det inte konstigt att man som socialdemokrat regerar på det som nu sker. Att se hur folk eldar upp pengar och kastar mat framför ögonen på de som inget har. Det går aldrig att försvara och det kan aldrig bli socialdemokraternas fel.

Media: Ab, Ab1, Ab2.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Boken om NetRoots och Politometern med en samling med politiska bloggar.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,