20100806

Att ta ansvar

Skriver detta med anledningen av debattartikeln i dagens DN. Det handlar om hur man styr sitt rike. Flera sätt finns men bara ett är bra.

       Lärarförbundet skriver att det behövs blocköverskridande lösningar kring skolan och betygen och jag är med på det. Det har varit en lång tradition inom Svensk politik att inom ett antal strategiska områden finna lösningar som ska bli bestående över valen.

       Men denna mandatperiod så har det blivit ett skifte i denna fråga. Anledningen är enligt mig den hunger att styra och förändra landet som borgarna känner. Visst kan man ha förståelse för det men det är inte sunt. Ska man också bli statsbärande som statsministern sagt behöver man resa sig över det partipolitiska käbblet och leda landet.


      Socialdemokraterna har en tradition av att söka lösningar över gränserna. Det har inte alltid varit populärt inom de egna leden, men vi har sett till helheten och vad som är bäst för landet på sikt. Samma ansvar tar vi i landsting och kommuner.Under förra mandatperioden när vi i Landstinget Kalmar lön var i opposition var vi med och tog ansvar för ekonomin. Vi tog inte chansen att lova guld och gröna skogar utan ställde upp på den sanering av ekonomin som var nödvändig.


     De fyra borgerliga partierna har inte denna mandatperiod klarat av att göra detsamma varken i majoritet (riksdagen) eller opposition (Landstinget Kalmar län) utan gör allt frö att sabotera eller bara köra sitt eget race.

      Ska Alliansens fyra partier få förtroende att styra landet och dess kommuner under en längre tid så kommer det krävas ödmjukhet över tid. När nu den första makthungern lagt sig kan vi hoppas på att den infinner sig. Även efter att de förlorat valet nu i september kommer vi behöva fatta beslut som överlever mer än en mandatperiod.

     Till sist så har de bedrivit politik som om det är det sista fyra ljuva åren i dess liv. Ja om så väl vore...

Media: DN, DN2.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Boken om NetRoots och Politometern med en samling med politiska bloggar.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,