20100806

Centern, den där killen som vill vara med i tuffa gänget.

Idag skriver Peter Hultqvist på SvD Brännpunkt om Centern. Det är en bra. Den visar att Centern trots alla vackra tal har givit upp.

      Det är lite som den där killen som vill vara med i tuffa gänget, men behöver göra en del prövningar för att få medlemskap. Det ena mer nedslående och förtryckande än det andra. Politiskt kan man säga att Centern just nu begår den prövningen. För det var inte så länge sedan som Centern var den där glade killen som gick hem i alla gäng och som alla gillade och litade på. Men någonstans på vägen gick det snett och man har idag svårt att kunna peka på den personlighetsförändring som gjorts.

      Att som Centern gjort under denna period svikit sina och sin själ på ett antal så viktiga områden gör att det känns märkligt. Jag skrev igår om den svängning som Folkpartiet gjort. Något pågår inom de borgerliga lägren. En osäkerhet över sin egen politik och vilken bäring den har i dagens samhälle. Det är allvarligt när ett parti tappar sin ideologiska kompas och endast navigerar med fingret i luften. Förr eller senare kommer då en grynna som gör att skeppet sjunker.

     Men åter till Centern. Ett parti som jämt Folkpartiet har stått mig nära och lokalt varit ett bra mittenparti. Det gamla kommunalrådet hade devisen, "Vill jag höja skatten går jag till sossarna och vill jag sänka till moderaterna". Så fungerade det i verkligheten. Ett parti som tog ansvar för kommunen, men också för riket. Men nu vill man bara vara med i det tuffa gänget och slänger allt som kan påminna om sitt gamla liv. Folkdräkten är slängd mot en tuff bratskostym alá Stureplan.

Media: SvD, SvD2, SvD3, DN, DN2, Ex.
Bloggat: Martin och Peter J skriver också om Centern.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Boken om NetRoots och Politometern med en samling med politiska bloggar.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,