20100930

Att leda och bestämma

Noterar genom kommentarer som jag får på bloggen att allt ansvar vilar på förlorarna. Jag upplever att det finns en rädsla från borgerligheten att ta i frågan om att ta ansvar för rikets styrning.

         Innan valet presenterade de två blocken i Svensk politik, de borgerliga och de RödGröna sina program om vad man vill göra den kommande mandatperioden. Inget nytt under solen så har det alltid varit och kommer troligen vara. Men genom att det nu inte blev en klar majoritet för det ena eller det andra blocket så stod det klart att Sverige än en gång skulle regeras av en minoritets regering. Åter igen så var det ett parti som stod utanför blocken som hade bollen i sin hand. Denna gång ett högt tvivelaktigt parti med grogrund i den främlingsfientliga och populistiska högern. Nu tog det största blocket med moderaterna i spetsen på sig rollen att bilda regering och leda landet. Där är vi nu. Än har ingen regering presenterats och inte heller någon regeringsförklaring. vi vet med andra ord inte vad de kommer prioritera för arbete.

        Nu kommer då det märkliga. De RödGröna förlorarna som slickar sina sår och undrar var det gick fel får nu order om att ta ansvar för riket. Men inte så att de får bestämma utan bara lydigt lämna sin politik åt sidan och ge sig i kast med att stödja den politik som man för en vecka sedan skydde som pesten. Ett ansvar som enligt alla sunda hjärnor ligger på de som bestämmer. För ni vet "Är man stark, måste man vara snäll".

        Det rimliga är att den blivande regeringen bildas och presenterar sin politik och att vi sedan i utskotten söker framkomliga vägar med den svenska kompromissen som verktyg. Ett givande och tagande. För det är så att borgerligheten till skillnad mot förra perioden inte är så stark. Den är försvagat rent parlamentariskt och då får man inte bestämma helt själv.

        Under nästa vecka kommer vi få se om den blivande borgerliga regeringen är byxade att ta ett ansvar i en besvärlig situation eller om de kastar in handduken och lämpar över frågan på den RödGröna oppositionen

Lästips: Jag och Johan Westerholm och Annika Högberg skriver idag på Newsmill kring NetRoots val på nätet.
Media kring spelet: Ab, DN, Ex, SvD.
Bloggat: Ledarbloggen och  Peter Johansson är på temat.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Boken om NetRoots och Politometern med en samling med politiska bloggar.Glöm inte NetRoots valananlys!

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,