20101005

Och politik då?


Idag kommer Fredrik UPA Reinfeldt presentera sin regeringsförklaring.  Känns som det nu är dags att lämna personfrågor. Talmännen är valda och den nya regeringen finns i moderatledarens bakficka. Men vad kommer regeringen att tycka idag?

        De senaste veckorna efter valet har varit fyllda med spelteorier kring Sverigedemokraternas val av talman. Nu är det klart de är ett borgerligt parti. Det har varit spekulationer kring vilka ministrar som komma skall och vilka som får ledigt. Men nu är det i det närmaste klart. Bara timmar kvar innan vi vet.

        Men då kommer frågan om vad Statsminister Fredrik UPA Reinfeldt kommer tala om i sin regeringsförklaring. Det finns ett antal frågor som vi vill ha svar på. Dels kring de frågor som de gick till val på, men främst de frågor som finns kvar i ryggsäcken sedan den förra perioden. Kommer han beröra sjukförsäkringen? Kommer han beröra arbetslösheten och särskilt den bland unga.

       Sedan när det gäller utrikespolitiken så ligger avgörandet kring Afghanistan kommer vi få en signal om vad den moderatstyrda regeringen står i frågan. Vi vet att det finns två tydliga linjer i riksdagen och kommer det från regeringen idag presenteras någon form av öppen hand. En inbjudan till samtal? Men risken är att herr UPA lever upp till sitt namn.

       När det sedan gäller frågorna kring integration och flyktingpolitiken är det spännande att se om de kommer finnas en förskjutning eller om det partiet kommer saknas i regeringsförklaringen. Vi vet att Sverigedemokraterna kommer driva på här och det vore bra om regeringen tog rodret och inte behövde förhålla sig till Sverigedemokraterna.

         Sedan misstänker jag att avsnittet kring miljö och klimat blir kort om det ens nämns. Centern den gröna rösten har här inget inflytande. Med Sofia Arkelsten som ny partisekreterare kommer Fredrik UPA Reinfeldt sakta men säkert äta upp den lilla miljöprofil som centern har kvar. Min bild är att Miljöpartiet kommer gå skadefria och det är Centern som blir än mer skadeskjutet

         Som avslutning på mitt grubblande så är det frågan om ekonomin. Vi vet att vi inte kan ropa faran över. Genom Johan Westerholms postning igår vet vi att det finns farhågor kring vart konjunkturen är på väg. Min gissning är att vi,om inte idag, så under hösten kommer få ett tydligt förslag gällande de femte jobbskatteavdraget. Den moderatstyrda regeringens medicin på alla problem.

      Jag ser risker med att de nu kommer gå undan med reformer. De vet att de nu har fått en unik chans till att driva igenom ett systemskifte. De har under den förra mandatperioden lagt en grund som nu gör att de snabbt kan ta tag i systemskiftet. För det finns inga Sosse-light moderater. Bara i retoriken. Kommer återkomma till regeringsförklaringen när den presenterats

       Noterar sedan att media tycker Kungen ska ha tungan rätt i mun, men statsministern då? Och den första undersökningen efter valet är kommen. Till vilken nytta?

Media: Ab, Ex, Ex2, DN, DN2, SvD, SvD2,
Bloggar: Krassman suktar undersökningar. Scaber Nestor angående UPA.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Boken om NetRoots och Politometern med en samling med politiska bloggar.Glöm inte NetRoots valananlys!

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,