20101122

Dagens socialdemokrati

Har idag suttit i möten och spanar lite kring vad som hänt kring socialdemokratin Ett par bilder är det som går igenom. Men det är ändå en samstämmighet. Vi gör som vi gjort förr...

          Det är en bild av att vinna val med färgen svart och stänga dörren. Jag kan inte köpa något av det utan det gäller precis här. Vi kan inte låta valet 2014 bli förlorat för att kraften gick till att måla med färgen svart. Vi kan se att vi gjorde det i valet 2010. All moderatpolitik var skit. All folkpartipolitik var skit. All centerpolitik var skit. All kristdemokratipolitik var skit och för att inte tala om all Sverigedemokratpolitik var skit, och det är den i och för sig. Men man vinner inga val på den svarta färgen utan måla i guld. Visst är det inte bra i allt som de fyra borgerliga partierna gjort och gör, men vad vill vi? Det är lätt att sitta i opposition och inte behöva ta ansvar. Varning man kan vänja sig om man inte är vaken. Kan se tendensen i min kommun.

        Ska socialdemokraterna presentera en egen politik som förhåller sig till hur dagens verklighet ser ut i medborgarens ögon. Vi har en linje att ofta vilja på ett bror duktig sätt förklara för väljaren vad den ska tycka och. Jag är en del av denna tradition. En framtida socialdemokrati ska utifrån våra värderingar formulera en politik som vi står för. Men sedan ska de kommuniceras med väljarna och då måste vi se det som väljarna ser. Då kan vi kommunicera med varandra och få en gemensam förståelse för varandras åsikter. I det mötet så föds förtroende. Det är det som vi gjort historiskt och kan göra igen.

         Vidare så måste vi nu se hur vi ska välja en partiledning. Vi vet att Aftonbladet är en ”medlemstidning” och de som kommer på våra möten är få. Hur får vi då medlemmen att ta del av vilka som står till buds om det inte finns en öppen nominering och ett tillåtande klimat. Jag har tidigare skrivit om vår vän Jante som objuden kommer på alla våra möten. Valet ska taktiseras sönder av partistrateger. Ni som gillar det gamla blunda och låt oss pröva något nytt. Det värsta som kan hända är att de funkar.

Lite mer att läsa: Johan Westerholm och Staffan på ämnet
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Glöm inte den Öppna Kriskommissionen. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,