20101112

Jag, Expressen och Flamman...

Noterar genom Peter Johansson att det drivs politik på tidningar. Jo så är det. Vi alla har vetat det men ingen har vågat säga det. Jag driver också politik här.

      Det visar sig att Olle Westberg som var chefredaktör på Expressen tar bladet från mun och säger det som vi vetat och påstått. Från ekokammaren har det slagits ifrån sig vilt. Att politiska journalister skulle ha en annan agenda än sanningen att följa var/är inte möjligt. Nu är det bekräftat att så är fallet.
–?Expressen har i valrörelsen drivit propaganda för regeringen. Och vad är det för fel på det? Det är självklart att en privat, liberal tidning ska kunna ta ställning. Det finns en föreställning att medier bör vara opartiska och sakliga. Så är det inte. Privata medier kan och bör visa sin identitet och sitt temperament.
När vi ringer upp honom påpekar han att Expressen drev en starkt EU-positiv linje på nyhetsplats inför EU-omröstningen, då han själv var chefredaktör, och att det inte är konstigare att man arbetade för en högervinst i valet 2010. Att förmå politiska reportrar att driva kampanj för ägarnas värderingar är enligt -Olle Wästberg inte svårt.
–?Tidningar är väldigt auktoritära institutioner, säger han. Politiska reportrar vill bli tillsagda vad de ska göra. Den vanligaste kritiken jag fått som chefredaktör är faktiskt att jag inte tillräckligt tydligt talat om vilken linje som gäller.
Den gamla idén att tidningar borde begränsa opinionsbildningen till ledar- och debattsidorna men försöka vara opartisk på nyhetssidorna delar han inte.
–?Ingen reagerar på att Flamman driver en tydlig linje.
      Att det är så med Expressen, DN och SvD vet vi och då kommer frågan glatt till Aftonbladet och bland annat Lena Melin. Vem frågor hon om vinklar eller styr hon själv? För att vara tydlig så på den här sidan frågar jag mig själv och har ett klart syfte att värna socialdemokratins idéer.

Media: Ab
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Glöm inte den Öppna Kriskommissionen
Intressant?Läs även andra bloggares åsikter om , , ,